Papež František se modlí za Etiopii: Kéž ustane násilí a probudí se úcta k životu

27.11.2020 

Vatikán. Ve zvláštním prohlášení ředitele Tiskového střediska Svatého stolce zaznívá důrazný apel papeže Františka na ukončení konfliktu, který v posledním měsíci rozsévá smrt na severu Etiopie.

Vyjádření blízkosti, modlitba a výzva k míru adresovaná stranám konfliktu je obsahem apelu papeže Františka obráceném ke konfliktu mezi federálními oddíly a tzv. Lidovou frontou osvobození v Tigrajském státu. Střety ohrožující stabilitu v celém regionu si připsaly na vrub již stovky obětí a více než 40 tisíc vysídlenců. 

“Svatý otec sleduje zprávy přicházející z Etiopie, kde probíhají již po několik týdnů vojenské střety, zasahující Tigrajský region a okolní oblasti. Násilí způsobilo smrt stovek civilistů a desetitisíce lidí byly donuceny k útěku ze svých domovů do Súdánu.”

Jak dále připomíná Matteo Bruni, papež František při modlitbě Anděl Páně 8. listopadu vybídl k odmítnutí “pokušení ozbrojeného konfliktu” a vybídl k modlitbě, bratrské úctě, dialogu a pokojnému řešení neshod. Podle zpráv přicházejících z terénu však střety den ze dne sílí a vyvolávají těžkou humanitární situaci.

Svatý otec - pokračuje vatikánský tiskový mluvčí - vybízí k modlitbě za tuto zemi a obrací se na strany konfliktu s apelem na zastavení násilí a ochranu života, zejména civilního obyvatelstva, a na opětovné nastolení míru.

Jak vysvětlila pro naše mikrofony afrikanistka Anna Bono, skutečným jádrem konfliktu není ani tak problém nezávislosti Tigrajského státu, jak se uvádí, nýbrž skutečnost, že před nástupem vlády premiéra Ahmeda drželi centrální moc v zemi právě etničtí Tigrajové. 

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.