Duchovní společenství s východními církvemi

28.1.2005 

Na cestě k jednotě a vzájemnému porozumění povzbudil Jan Pavel II. členy Mezinárodní komise dialogu mezi katolickou církví a starými východními církvemi. Dnes dopoledne přijal účastníky II. plenárního zasedání této smíšené komise. Za katolickou stranu ji vede kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Partnery dialogu jsou představitelé tzv. předchalcedonských východních církví, to znamená církve obřadu koptského, syrského, arménského a církve z Etiopie a Eritreje.

?Připojuji se k vám v modlitbě za to, aby vazby jednoty, které nás skutečně spojují, byly dále posilovány skrze duchovní společenství. V něm rozjímáme tajemství Trojice přebývající v nás, a v druhých vidíme to, co je pozitivní, abychom to mohli přijmout a ocenit jako Boží dar.? ? řekl Jan Pavel II. představitelům smíšené komise pro dialog s předchalcedonskými církvemi.

Tzv. staré církve křesťanského východu se oddělily od Říma na koncilu v maloasijském Chalcedonu, v dnešním Turecku, roku 451, kvůli některým kristologickým otázkám. Šlo především o definice božské a lidské přirozenosti v jediné Kristově osobě. Na rozdělení se podepsala terminologická a lingvistická nedorozumění. Tyto problémy překonaly Společné deklarace ze 70. let. Dnes lze tedy říci, že katolická církev a staré církve křesťanského východu sdílí tutéž víru v Ježíše Krista, pravého Boha a pravého člověka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.