Papež vyzval k dialogu v Náhorním Karabachu

28.1.2005 

Jan Pavel II. přijal arménského prezidenta, Roberta Kochariana. Do Vatikánu zavítal v rámci své oficiální návštěvy v Itálie. V promluvě Papež vyjádřil potěšení z dobrých vztahů mezi arménskou vládou, Svatým Stolcem a místní katolickou komunitou. Popřál prezidentu Arménské republiky, aby se spolupráce i nadále rozvíjela. Zároveň doporučil eventuální opravy pokud jde o status katolické církve v zemi.

Svatý otec připomněl také tradiční přátelství mezi římskými katolíky v Arménii a členy tamní Apoštolské církve, jež se těší podpoře katholika Karenina II. Vyjádřil přesvědčení, že ekumenické kontakty posílí vnitřní pokoj a jednotu arménského národa, který čelí hospodářským obtížím. Jan Pavel II. připomněl situaci v Náhorním Karabachu. Stabilizace a míru lze dosáhnout jedině skrze trpělivý dialog za přítomnosti mezinárodních zprostředkovatelů. Papež ujistil arménského prezidenta o plné podpoře Svatého Stolce v úsilí o trvalý mír v tomto bouřlivém regionu.

V Arménii žije zhruba 350 tisíc římských katolíků. 98% populace patří k Arménské apoštolské církvi, jejíž tradice sahá až do 4. století. Prezident Kocharian před odjezdem z Vatikánu navštívil dvůr na severní straně Vatikánské baziliky. Tam byla letos 19. ledna do jedné z nik michalangelovské fasády umístěna socha apoštola Arménie, sv. Řehoře Osvětitele.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.