Papež k mezinárodnímu dění

16.11.2020 

Vatikán. Papež František apeloval na návrat svornosti na Pobřeží slonoviny a na pomoc pro Filipíny. V závěru nedělní modlitby Anděl Páně Svatý otec obrátil pozornost k aktuálním problémům na světové scéně. Vyjádřil svou blízkost obyvatelům Filipín, zasaženým v posledních týdnech ničivými tajfuny.

Jsem v modlitbě nablízku obyvatelům Filipín, kteří trpí devastacemi a záplavami, způsobenými silným tajfunem. Vyslovuji svoji solidaritu těm nejchudším rodinám, které jsou nejvíce ohroženy těmito kalamitami, a podporu těm, kdo jim spěchají na pomoc.“

Přes Filipíny se v posledních dvou týdnech přehnaly dva tajfuny. První z nich, nazvaný Goni, způsobil na začátku měsíce smrt 26 lidí a milion Filipínců přišlo o domovy. Druhý tajfun - Vamco – zabil v minulých dnech  42 lidí a dalších 20 zůstává nezvěstných. Před úderem druhého tajfunu se podařilo evakuovat 400 tisíc lidí z pobřežníh oblastí. Nicméně téměř čtyři miliony rodin zůstaly bez elektřiny v hlavním městě Manile a v okolních provinciích.  Filipíny s průměrnou bilancí 20 tajfunů a tropických bouří ročně, hojnou seismickou činností a množstvím aktivních sopek patří k zemím nejvíce vystaveným přírodním katastrofám v celosvětovém měřítku.

Druhý nedělní apel papeže Františka mířil na Pobřeží slonoviny, kde se slavil Národní den míru, v kontextu politických a sociálních půtek, které si vyžádaly mnoho obětí.

„Myslím na Pobřeží slonoviny, jež dnes slaví Národní den míru uprostřed sociálního a politického napětí, které přineslo četné oběti.  Připojuji se k modlitbě k Pánu za dar národní svornosti, a vybízím všechny syny a dcery této drahé země k zodpovědné spolupráci na poklidném smíru a soužití. Vybízím zvláště různé politické aktéry k nastolení klimatu vzájemné důvěry a dialogu při hledání spravedlivých řešení, které budou chránit prosazovat společné dobro.“

V tomto západoafrickém státu došlo k vyostření napětí po obnovení mandátu prezidenta Ouattara, který 31. října vyhrál volby. Lídři opozice odmítli přijmout výsledek hlasování a obvinili hlavu státu z překročení stanoveného limitu dvou prezidentských mandátů. Podle údajů OSN přišli o život nejméně tři lidé a 26 jich bylo zraněno ve městě M´Batto,  více než 8 tisíc lidí uprchlo do sousedních států. Eskalace napětí vyvolala obavy z analogického konfliktu, k jakému došlo po kontestaci volebního výsledku v roce 2010, který rozpoutal krátkou občanskou válku s bilancí 3 tisíc mrtvých. Naději na řešení přineslo čtvrteční setkání prezidenta Ouatara s jeho hlavním rivalem Henrim Konanem Bediem.  „Šlo o první setkání směrem k prolomení ledů a obnovení důvěry,“ uvedl prezident.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.