O mediální iluzi v encyklice papeže Františka

13.11.2020 

Vatikán. Deník Svatého stolce, L´Osservatore Romano, postupně seznamuje s poslední encyklikou papeže Františka, „Fratelli tutti“. Jeho dnešní vydání přináší komentář italského novináře a misionáře o.Giulia Albaneseho k článkům 42-50, nadepsaným „Iluze o komunikaci“ s podtitulky „Bezostyšná agresivita“ a  „Informace bez moudrosti“.

Nejnovější Františkova encyklika zde mimo jiné poznamenává: „Digitální komunikace nedokáže stavět mosty, není s to sjednotit lidstvo“ (č.43) – a hned navazuje: „Právě v obraně svojí konzumistické a výhodné izolace chtějí být lidé ve spojení tímto konstatním a obsesivním způsobem. To podporuje rojení se neobvyklých forem agresivity, inzultací, znevažování, urážek a verbálních šlehů vedoucích až ke zdeptání druhého, a to s bezuzdností, která by v tělesném kontaktu nemohla existovat, protože bychom se všichni navzájem zničili. Sociální agresivita se v mobilech a počítačích šíří způsobem, který nemá obdoby“ (č.44). „Ideologiím tak bylo umožněno zbavit se jakéhokoli studu. Co ještě před několika lety nemohl nikdo říci, aniž by riskoval, že ztratí úctu ostatního světa, mohou dnes tím nejsyrovějším způsobem beztrestně říkat i někteří politici“ (č.45).

V souvislosti se světem digitální komunikace pak papež dodává: „Svododa se stává iluzí, která je nám prodávána a zaměňována za svobodu surfovat po sítích. Problém je, že bratrství, ať místní či univerzální mohou navazovat pouze svobodní duchové ochotní setkat se reálně“ (č.50).

Dodejme, že o. Giulio Albanese řídí několik časopisů Papežských misijních děl (Missio Italia, Popoli e Missione, Il Ponte d'Oro). Kromě toho je členem výboru pro charitativní pomoc zemím třetího světa při Italské biskupské konferenci. Jeho úvahu najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.