Blahoslavený Joan Roig i Diggle: Bůh je se mnou

7.11.2020 

Barcelona. Devatenáctiletý Joan Roig i Diggle byl jako novodobý svatý Tarsicius umučen za rudého teroru španělské občanské války, protože uchovával posvěcené hostie, které měl roznést věřícím. Psal se rok 1936. Po čtyřiaosmdesáti letech od jeho vraždy dnes dopoledne církev prohlásila tohoto mladého muže za blahoslaveného. Beatifikační obřad v barcelonské bazilice Sagrada Familia vedl v zastoupení papeže Františka místní arcibiskup, kard. Juan José Omella y Omella.

Poslední slova, jimiž se mladý mučedník obrátil ke svým vrahům, zněla: “Kéž vám Bůh odpustí, já vám odpouštím”. Jak píše vatikánský deník Osservatore Romano, posvěcené hostie svěřil Joanovi barcelonský kněz, který se skrýval před rudými gardami. Mladík je měl rozdělit nejenom v rodině, ale také mezi přáteli a známými. Když v noci 11. září 1936 na dveře Roigových začali tlouct levicoví ozbrojenci, Joan přijal svaté přijímání, aby hostie nebyly znesvěceny. Maminku pozdravil slovy: “Bůh je se mnou” a následoval své katany na místní hřbitov. Podle očitých svědků během cesty hovořil o víře v Ježíše Krista. Byl obviněn z toho, že chodí do kostela, i když je to zakázáno, a navštěvuje skryté křesťany. Jeho mladý život ukončily výstřely do srdce a zátylku.

Nový blahoslavený se narodil 12. 5. 1917 v Barceloně v katalánsko-anglické rodině. Základní školu navštěvoval u školských bratří, lyceum absolvoval u piaristů (1927-1934). Byl to uctivý, seriózní a pilný student. Kvůli vážným ekonomickým problémům musela rodina opustit Barcelonu a uchýlit se do přímořského městečka El Masnou. Pro Joana to znamenalo velikou změnu, protože vstoupil do Federace mladých katalánských křesťanů a brzy byl jmenován zástupcem v její oblastní radě. Podle jeho životopisce Joan “zemřel, protože se nebál hájit Krista. Jediným důvodem k jeho vraždě byla skutečnost, že byl katolík”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.