Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica zahájilo japonskou edici

7.11.2020 

Tokio. Historicky nejstarší časopis na italské půdě, jezuitský obtýdeník La Civiltà Cattolica, dnes v Tokiu představil svou japonskou edici (pod titulem: ラ・チビルタ・カットリカ). První sešit tištěného i digitálního formátu se uvedl na japonskou scénu v rámci přehlídky dokumentující století vatikánsko-japonských vztahů (Vatican & Japan - 100 Year Project). Prezentace v sídle vydavatelské nadace Kadokawa se zúčastnil provinciál japonských jezuitů, Argentinec o. Renzo De Luca, SI.

Po sto sedmdesáti letech od založení periodika dokládá tato nová asijská edice jeho stále mezinárodnější rozpětí. Od letošního dubna vychází La Civiltà Cattolica  čínsky, již od roku 2017 existuje korejská edice. Původní italský originál se překládá rovněž do angličtiny a francouzštiny a brzy se počítá s obnovu španělského vydání. Podnět k japonské edici vzešel z loňské cesty papeže Františka na Dálný východ. Jak prohlásil ředitel nadace Kadokawa, která se ujala publikace časopisu, “využili jsme ihned příležitosti k tomu, jak Japoncům předložit jedinečný klíč k výkladu světa, vycházející z univerzální perspektivy, zpracovávané a rozvíjené Svatým stolcem v Římě”.

Nulté číslo japonské edice obsahuje úvodník šéfredaktora časopisu, o. Antonia Spadara, SI, a úvahu představeného japonské provincie Tovaryšstva Ježíšova, o. Renza De Lucy, SI, o kulturních stycích s Japonskem v jezuitském tisku. Následují dva články: překlad studie, otištěné v La Civiltà Cattolica roku 1942, jejíž autor o. Pasquale d’Elia, SI se zamýšlí nad katolicitou římské církve a Japonskem, a článek o. Toniho Witwera, SI o japonském samurajovi Justovi Takajamovi Ukonovi, jehož papež František beatifikoval 7.2.2017.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.