Vánoce ve Vatikánu: Abruzský keramický betlém a smrk ze Slovinska

30.10.2020 

Vatikán. Mimořádná epidemická opatření nevypudí vánoční atmosféru ze Svatopetrského náměstí. Letos ji bude dotvářet betlém z Abruz, z oblasti Castelli v teramské provincii, která je od 16. století proslulým centrem hrnčířství a keramického průmyslu. Vánoční strom připutuje z jihovýchodního Slovinska. Majestátní smrk ztepilý vysoký 28 metrů vyrostl na v oblasti Kočevje. Jak dodává oficiální sdělení Vatikánského governatorátu, letos chtějí tyto tradiční  ymboly vánoc více než kdy jindy přinášet celému světu znamení naděje a důvěry. Chtějí vyjádřit jistotu, že Ježíš přichází do středu svého lidu, aby ho zachránil a utěšil.

Tradiční inaugurace vatikánských jesliček a rozsvícení vánočního stromu proběhne v pátek 11. prosince od 16.30 na Náměstí sv. Petra. Dopoledne předtím přijme papež František – jak je zvykem – delegace obou lokalit, které betlém a vánoční strom věnovaly.

Monumentální betlémskou scénu z Castelli tvoří keramické postavy v životní velikosti. Snoubí se v nich abruzská tradice s moderním umění, čerpajícím z tradičních technologií castellské keramiky. Autory díla jsou studenti a učitelé Uměleckého institutu “F. A. Grue”, státního uměleckého licea zaměřeného na design, které se mezi léty 1965-75 věnovalo právě vánoční tematice. Na náměstí sv. Petra budou vystaveny pouze některé sochy z kolekce čítající 54 figur. Rozmístěny budou na osvětlené ploše o 125 metrech čtverečních kolem obelisku. Na kompozici jesliček se budou podílet profesoři i žáci uměleckého institutu. Abruzský betlém odráží dlouhou historii keramického umění, zahrnující odkazy k sumerskému a egyptskému umění či k řecké antice. Sochy jsou poskládané z prstencovitých modulů a v jejich výzdobě se objeví také experimentální postupy vyvinuté v rámci výuky na liceu Grue. Betlém byl poprvé vystaven na veřejnosti před hlavním chrámem v Castelli o vánocích roku 1965 a v roce 1970 zdobil Trajánovu tržnici v Římě. Absolvoval také cesty do Jeruzaléma, Betléma a Tel Avivu.

Vánoční strom, jak jsme již řekli, připutuje ze slovinskéhoregionu Kočevsko, kde lesy pokrývají 90% území. Vatikánský smrk vyrostl nedaleko Kočevské Reky poblíž Krokarského pralesa. Jako zajímavost připomeňme, že za nejvyšší evropský smrk ztepilý se považuje “Agermova smreka”, měřící 61,80 metrů ve slovinském masivu Pohorje. Jeho stáří se odhaudje na 300 let a obvod kmene dosahuje téměř 4 metrů.

Betlém a vánoční strom zůstanou na Náměstí sv. Petra do konce vánoční doby, který připadá na neděli 10. ledna 2021.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.