Měsíc po tsunami

26.1.2005 

Měsíc po katastrofickém zemětřesení doprovázeným tsunami se bilance obětí přiblížila třemstům tisícům. Ničivé vlny zasáhly nejen jihovýchodní oblast Asie, ale i výchovní pobřeží Afriky. Třetinu všech obětí tvoří děti, statisíce lidí přišly o domovy. 150 tisíc osob bylo zraněno. To jsou ve stručnosti základní údaje měsíc po katastrofě. Druhá část statistik mluví o rozměrech humanitární akce, která zmobilizovala celý svět. Do pomoci se zapojilo 56 států, shromážděná částka přesáhla 10 miliard dolarů.

Podstatné je nejen poskytnout postiženým obyvatelům předměty první potřeby, ale začít se skutečnou rekonstrukcí ? říká v rozhovoru pro náš rozhlas ředitel agentury AsiaNews, P. Bernardo Cervellera.

?Nedávejte nám jen pomoc, dejte nám loďku, abychom zase mohli lovit ryby ? říkají lidé. A církev se snaží právě o toto. Práce je dvojí. Na jedné straně materiální. Rekonstrukce domů, zajištění obživy, ale na druhé straně také práce duchovní a psychologická. Je potřeba vrátit lidem naději do budoucna, znovu probudit radost ze života u těch, kdo přišli o všechno,? popisuje zkušenosti z postižených oblastí P. Cervellera.

Tragédie však přinesla také důležité zjištění o lidské křehkosti, konstatuje dále P. Cervellera. Všichni kdo přežili pocítili, že jsou obdarováni životem, že život není naším vlastnictvím, ale milostí, se kterou je třeba dobře hospodařit.

?Musím říci, že na mnoha místech zasažených tsunami, právě tohle přivedlo muslimy, buddhisty a hinduisty ke spolupráci,? řekl našemu rozhlasu ředitel agentury AsiaNews.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.