Zasedání OSN uctilo oběti koncentračních táborů

25.1.2005 

?60. výročí osvobození nacistických koncentračních táborů je dobrou příležitostí připomenout hrůzy, jakých je člověk schopen, ale také nutnost budování lepšího světa? ? To jsou slova arcibiskupa Celestino Miglioreho. Vatikánský diplomat vystoupil s příspěvkem na mimořádném zasedání OSN, které připomnělo oběti vyhlazovacích táborů.
Pozorovatel Svatého Stolce v New Yorku připomněl, že koncentrační tábory ničily důstojnost vězňů a upíraly jim všechno lidské. Na dějinách a svědomí lidstva se zvlášť podepsaly zločiny, kterých se nacisti dopustili na židovském národě.
Arcibiskup Migliore poukázal také alternativu, na schopnost dobra. Svědčí o ní mimo jiné ocenění ?spravedlivých mezi národy?, lidí, kteří se vzepřeli zločinnému režimu v obraně třeba i jen jediného lidského života.
Vatikánský představitel v závěru svého projevu zdůraznil, že k budování dobra ve světě je nutné dbát na výchovu zakotvenou v duchovních hodnotách. Nejlepší prevencí podobných zločinů je úcta k životu, svobodě a důstojnosti každého člověka, kterou by se měly řídit všechny národy i mezinárodní organizace, OSN nevyjímaje.
V rozhovoru pro náš rozhlas arcibiskup Migliore uvedl, že OSN potřebuje reformu. Už jen proto, že po všech ?nikdy víc? došlo i po II. světové válce ke genocidám v Kambodže, Rwandě, v bývalé Jugoslávii a v Dárfúru:

?Na letošní rok připadá také 60. výročí založení OSN. Když se pracovalo na Chartě Spojených národů, vycházely najevo zločiny, k jakým docházelo v nacistických koncentračních táborech. OSN byla bezprostřední odpovědí na holocaust. Spojené národy si letos zvlášť předsevzaly hledat způsoby, jak předcházet takovým zločinům a jak reagovat už na symptomy, ukazující na porušování lidských práv.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.