Ostatky Carla Acutise vystaveny v Assisi

2.10.2020 

Itálie. 10. října bude v Assisi blahořečen Carlo Acutis. Patronem italské mládeže se stal ještě před slavnostním výrokem církve, neboť svědectví jeho života promluvilo nezvykle silně. Sdílel s mladou generací nadšení pro virtuální svět a vynikal v jeho ovládání. Už v časném mládí však také otevřel srdce pro svět Boží a jeho hluboký prožitek Kristovy přítomnost v eucharistickém chlebu se  ještě vystupňoval po diagnóze nádorového onemocnění. Zemřel v pouhých 15 letech v roce 2006. V rámci příprav na beatifikaci bylo v bazilice Obnažení vystaveny jeho ostatky.

„Prosilo o to mnoho jeho vrstevníků, kteří toužili po bezprostředním kontaktu s mým synem,“ říká matka budoucího blahoslaveného Antonia Salzano. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vypráví, že „pro mnohé se toto setkání stává začátkem cesty k Bohu a k hlubší víře“.

Ostatky chlapce budou vystaveny po sedmnáct dní předcházejících beatifikaci, která se odehraje 10. října v kruhu rodiny a přátel. „Pohled na tělo mého syna byl nesmírně hlubokým prožitkem. Myslím, že podobně to budou vnímat i jeho vrstevníci,“ dodává žena, při pohledu na niž dnes nelze nepomyslet na Pietu:

Carlo bude prohlášen za blahoslaveného. Avšak svatost je něčím, co se týká každého z nás. Můj syn je příkladem pro všechny, protože svatost není rezervována jen pro nemnohé. Bůh stvořil každého z nás vyjímečným, neopakovatelným způsobem. Když o tom Carlo mluvil, připomínal naše neopakovatelné papilární linie a poukazoval na nezbytnost zachovat si tuto neopakovatelnost, abychom se nestávali  špatnou fotokopií jiných. Jeho beatifikace v sobě nese eucharistické poselství, které říká, že Bůh je přítomen mezi námi. Proto je třeba neustále žít touto Přítomností. Svatý František, kterého můj syn miloval, i Carlo sám jsou dokladem plodnosti života těch lidí, kteří stavějí Boha do centra svého života.“

Matka budoucího blahoslaveného poukazuje, že Carlo přitahuje mladé lidi, protože je jejich vrstevníkem, žil ve stejné době a byl fascinován možnostmi internetu stejně jako oni. „Svým životem vede dialog se současností a to jej činí aktuálním a blízkým,“ zdůrazňuje Antonia Salzano. Připomíná oblíbenou průpovídku svého syna, že „štěstí znamena zahledění se do Boha, zatímco smutek a hořkost je zahleděním do sebe“. Patrně proto vrstevníci nazývají Carla „Božím influencerem“.

V exhortaci věnované mládeži „Christus vivit“ cituje papež František jiný oblíbený výrok Carla Acutise: „Všichni se rodí jako originály, ale mnozí umírají jako kopie“. Antonia Salzano proto doufá, že se římský biskup při své sobotní (zítřejší) pouti do Assisi, spojené s podpisem encykliky „Fratelli tutti“, zastaví na chvíli modlitby také při hrobu jejího syna, kterého mladí předem vyhlásili za svého patrona.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.