Papež vyzval evropské církve k duchovnímu výkladu pandemie

25.9.2020 

Vatikán/Praha. „Církev v Evropě po pandemii“ – tomuto tématu se dnes a zítra (25.-26.9.) věnují účastníci plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), které původně mělo hostit naše hlavní město, avšak kvůli koronaviru se koná pouze digitálně. Za Českou republiku se jej účastní předseda biskupské konference, arcibiskup Jan Graubner. Zúčastněné biskupy v osobním poselství pozdravil papež František a ujistil je o duchovní podpoře.

Papež v listě adresovaném kard. Angelu Bagnascovi, předsedovi CCEE, oceňuje zvolené téma a vyjadřuje naději, že probíhající zasedání poskytne významný přínos zejména církevním společenstvím na evropském světadílu. „Prožitek pandemie nás všechny niterně poznamenal, protože dramaticky narušil jeden ze zásadních předpokladů existence, a sice vztahovost mezi lidmi a v rámci společnosti“, píše papež a poukazuje na výrazné změny v náboženské praxi, kde dosud řada pastoračních činností čeká na nové uspořádání.

Svatý otec vyzdvihuje odvahu četných kněží a řeholníků, kteří za státní karantény hledali nové způsoby pastorační služby, jimiž Božímu lidu dosvědčovali otcovskou a laskavou blízkost. „Je nezbytné, aby tato fantazie, diktovaná milosrdnou láskou, nadále pokračovala, a to zejména za nynějšího šíření nových forem chudoby, které vyžadují pozornost a velkorysost vůči nejslabším“, vybízí papež. „Křesťanská společenství jsou povolána k duchovnímu výkladu prožitého, abychom si osvojila, co učí život, a rozpoznala budoucí perspektivy. Jedná se o to zaujmout postoj hospodáře, který ze své bohaté zásoby vynáší věci nové i staré (Mt 13,52)“.

V závěru Petrův nástupce ujišťuje o modlitbě za to, aby pastýři evropské církve na přímluvu Panny Marie a svatých patronů Benedikta, Cyrila a Metoděje vštěpovali všem věřícím jistotu víry, podle které nás nic nemůže odloučit od Boží lásky v Kristu Ježíši, ať se stane cokoliv (Řím 8,38-39).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.