Svatý stolec žádá pro křesťanské sakrální objekty stejnou míru ochrany jako pro židovské a muslimské

16.9.2020 

Vatikán. K účinnému boji proti terorismu nepostačují právní kroky a posílení bezpečnostních opatření. Nezbytné nabízet mladým vzdělání a formovat jejich kulturu, prohlásil na fóru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě stálý pozorovatel Svatého stolce mons. Janusz Urbańczyk.

Jak zdůraznil vatikánský diplomat, zásadní roli sehrává místní prostředí, které mladým poskytuje výchovu a posléze zaměstnání, a významně se podílí na formování jejich kultury. Stejně tak je velmi důležité respektovat u mladých lidí svobodu slova, aby se jejich postuláty objevily v demokratických procesech a nevedly k projevům násilí. Podstatné je rovněž zachování svobody náboženství a vyznání, také vůči organizacím inspirovaným vírou. Pochybení v této sféře totiž vytvářejí atmosféru přející radikalizaci a násilí. Mons. Urbańczyk zároveň připomněl úkol náboženských lídrů, kteří se musejí ohrazovat proti překrucování a manipulaci náboženství.

Představitel Svatého stolce se vyslovil také k problému stále častějších útoků na místa kultu. Poukázal na příliš dlouhé přehlížení tohoto fenoménu ze strany politiků a médií, kteří se brání označení projevů agrese proti křesťanským objektům za akty antikřesťanského charakteru. Vatikán s uspokojením kvitoval kroky na obranu židovských a muslimských objektů a doufá, že podobné kroky budou uplatněny také ve vztahu ke křesťanským místům kultu - řekl na fóru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě stálý pozorovatel Svatého stolce.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.