Vrchní imám al-Azhar: islám a křesťanství nejsou příčinou válek

16.9.2020 

Káhira. „My z al-Azhar s jistotou věříme, že islám ani křesťanství jako takové nestály na počátku válek a střetů. Náboženská víra je spíše pravým opakem konfliktů, do nichž bývá vtahována a které ji zneužívají“, cituje vatikánská agentura Fides vrchního imáma této instituce, považované za směrodatnou v rámci sunnitského islámu.

Ahmad Muhammad Al-Tajíb, vrchní imám káhirské mešity a univerzity, v pondělí 14. září přijal  arménského ministra zahraničí Zohraba Mnacakanjana v rámci jeho oficiální návštěvy Egypta. Během schůzky zdůraznil, že inspirativním měřítkem nauky, udílené al-Azhar, je uznání všech lidí za “bratry v lidství”, což zároveň souzní s učením proroka Mohameda, který “potvrzuje mezilidské bratrství”. Sunnitská akademická instituce tudíž, dle slov jejího vrchního představitele, usiluje o definici a správný výklad islámské nauky, aby tak zamezila veškeré manipulaci užívající islámskou víru k utváření svévolných ideologií.

Arménský ministr v souvislosti s přípravou encykliky papeže Františka „Fratelli Tutti“ o bratrství a sociálním přátelství poukázal na společné prohlášení o mezilidském bratrství, které imám al-Tajíb a římský biskup podepsali v Abú Dhábí loni v únoru (4.2.2019). Obě strany poté naznačily možnost posílení akademické spolupráce a kulturní výměny mezi arménskými univerzitami a teologicko-kulturním centrem sunnitského islámu.

Představitel arménské vlády se při oficiální návštěvě Egyptské arabské republiky setkal rovněž s hlavou státu, prezidentem Abdelem-Fattahem El-Sisim a pravoslavným koptským patriarchou Teodorem II. (Tawadrem II.). Při schůzkách, které rámuje rostoucí napětí mezi Egyptem a Tureckem v souvislosti s blízkovýchodní scénářem, připomenul „velkorysost a pohostinnost“, s nimiž v minulosti Egypt přijímal příslušníky arménského národa, z jejichž komunit se v průběhu dějin stali „egyptští občané chovající úctu k nové vlasti“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.