Papež František o zavražděném italském knězi: Byl to mučedník křesťanské lásky

16.9.2020 

Itálie. Přes atraktivní turistické centrum Como, ležící na břehu stejnojmenného lombardského jezera, tranzitují migranti mířící do vysněného Švýcarska. Těmto lidem i jiným obyvatelům ulice se obětoval jedenapadesátiletý kněz Roberto Malgesini, a to až do nejzazší míry. V pondělí ráno jej ubodal psychicky labilní tuniský přistěhovalec, jemuž hrozilo vyhoštění, a poté se sám k činu přiznal. Podle pozorovatelů situaci lidí z ulice vyostřují proticovidová opatření: omezení sociálních služeb vede k zoufalství a obdobným extrémním krokům.

Zavražděného kněze při dnešní generální audienci připomenul rovněž papež František:

“Připojuji se k bolesti a modlitbě jeho rodinných příslušníků a společenství v Comu, a, jak řekl jeho diecézní biskup, vzdávám Bohu chválu za jeho svědectví, tedy za mučednictví tohoto svědka křesťanské lásky, projevované těm nejchudším”,

řekl římský biskup a vyzval k modlitbě za o. Roberta Malgesiniho a všechny kněze, řeholnice, laiky i laičky, kteří pracují ku prospěchu potřebných lidí, odepisovaných společností.

Otec Roberto Malgesini (nar.1969) vystudoval účetnictví a po maturitě pracoval v bance. Toto zaměstnání však brzy vyměnil za ulici. Kněžské svěcení  přijal roku 1998 a o deset let později zahájil spolupráci s komunitou bl. Scalabriniho z Coma, která se po celém světě věnuje pastoraci mezi migranty. Její charisma modlitby a konkrétní pomoci přijal za osobní povolání: hodina adorace ještě před svítáním a za ranního rozbřesku již roznášel snídani bezdomovcům, Italům i cizincům, obývajícím podloubí v historickém jádru města. Setkával se s nepochopením mnoha občanů i státní správy, protože údajně podporoval úpadek městského centra. Beze slova platil pokuty za roznášku jídla či vánočního cukroví, která podle comského starosty narušovala klidné nákupy občanů a veřejný pořádek. “Politické rozmíšky chudým nepomohou”, tvrdil a trpělivě pokračoval ve své práci z lásky k evangeliu. Nikdy neposkytl žádný rozhovor, neměl účty na sociálních sítích či selfie na Instagramu; bylo složité dohledat fotografii do nekrologů. Město, které nepochopilo jeho misi, se nyní alespoň spojilo při posledním rozloučení s knězem, kterého jeho biskup, mons. Oscar Cantoni, označil za “otce chudých” a “mučedníka křesťanské lásky”: “Byl to štastný muž a kněz, protože zjistil, že následuje Ježíše tím, že se setkává s Jeho tělem v chudých lidech”, zdůraznil biskup comské diecéze.

 

 

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.