Kontemplace nás učí péči o druhé a o stvoření

16.9.2020 

Vatikán. Dopoledne se na nádvoří sv. Damase konala generální audience papeže Františka. Útulné nádvoří, na jehož ploše se i v sanitárních odstupech vejde pár stovek lidí, pohodlně uspokojilo zájem věřících, a průběh audience je přenášen také velkoplošnými obrazovkami, umístěnými na Svatopetrském náměstí. Papež dnes pronesl další katechezi z cyklu nazvaného Uzdravit svět. Předcházelo jí čtení z druhé kapitoly knihy Geneze (Gn 2,8-9.15) o tom, jak Bůh vysázel zahradu v Edenu, dal tam vyrůst rozmanitým stromům s plody chutnými k jídlu, i stromu života uprostřed zahrady a stromu poznání dobra a zla, a usadil tam člověka, aby ji obdělával a chránil. Sedmá katecheze Petrova nástupce nesla název Péče o společný dům a kontemplativní přístup. Papež František mimo jiné řekl:

Kontemplace nás učí prokazovat péči, nenazírá přírodu zvnějšku, jako bychom do ní nebyli pouhrouženi. Jsme uvnitř přírody, jsme její součástí. Kontemplace se uskutečňuje spíše zevnitř, uznáním, že jsme součástí stvoření, a činí z nás protagonisty a nikoli pouhé diváky reality, která je beztvará a vhodná pouze k zužitkování. Kdo rozjímá, žasne nejenom nad tím, co vidí, ale poněvadž také cítí, že je součástí této nádhery a je také povolán o ni pečovat a chránit ji. Nesmíme přitom zapomínat, že kdo není schopen rozjímání nad přírodou a stvořením, není schopen nahlédnout bohatství druhých lidí. Kdo žije tím, že zužitkovává přírodu, využívá nakonec lidi a zachází s nimi jako s otroky. To je obecný zákon. Bez kontemplativního přístupu k přírodě nelze nahlédnout krásu lidí, bratrů a sester.

Kdo je schopen kontemplace, snadněji dovede přiložit ruku k dílu, aby měnil, co vede k úpadku a škodám na zdraví. Zapojuje se do výchovy a uplatňování nových výrobních i spotřebních návyků a přispívá  k novému modelu ekonomického růstu, který zaručuje respekt ke společnému domu a k lidem. Kdo je kontemplativní v činnosti má tendenci stát se opatrovníkem životního prostředí. To je krásné! Každý z nás má být opatrovníkem ryzosti životního prostředí a snažit se spojovat  prastaré vědění tisíciletých kultur s novými technikami, aby náš životní styl byl stále udržitelný.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

To byla katecheze Petrova nástupce. V závěru generální audience na nádvoří sv. Damase zmínil římský biskup v pozdravu k věřícím italské národnosti postavu katolického kněze, který byl včera na severu Itálie zabit mentálně labilním mužem z Tunisu.

Chci nyní připomenout otce Roberta Malgesiniho, kněze z diecéze Como, jenž byl včera ráno zabit člověkem, který se ocitl v nouzi a byl psychicky nemocný a kterému on sám pomáhal. Připojuji se k účasti na bolesti a modlitbě příbuzných a celé diecézní komunity, a jak řekl diecézní biskup, vzdávám chválu Bohu za toto svědectví, tedy za mučednictví tohoto svědka charity vůči těm nejchudším. Modleme se v tichu za otce Roberta Malgesiniho a za všechny kněze, sestry, laiky a laičky, kteří pracují mezi potřebnými a společností skartovanými lidmi.“

Po společné modlitbě Otčenáš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.