Papež povzbuzuje zoufalé: Otevři srdce Boží lásce

10.9.2020 

Vatikán. „Dnes, v dramatu pandemie a v tváří v tvář mnoha rozpadajících se jistot, zrazených očekávání a pocitu opuštěnosti svírajícího srdce, Ježíš každému říká: „Odvahu: otevři srdce mé lásce. Pocítíš útěchu Boha, který tě podpírá.“  Těmito slovy dnešního tvítu reaguje papež František na Světový den prevence sebevražd.

Nikoli náhodou odkazuje Petrův nástupce k pandemii. Restrikce, které mají zamezit šíření Covidu-19 mají také závažné vedlejšími účinky. Projevují se nejen v hospodářské krizi a rostoucí nezaměstnanosti, ale rovněž ve vážných psychických a emociálních poruchách, vyvolaných obdobím lockdown. Jen v Itálii bylo zaznamenáno 71 případů sebevražd spojených bezprostředně s pandemií. Jak říká Cristina Rigon z italské linky důvěry, během pandemie se počet intervencí v kauzách sebevražedných úmyslů zdvojnásobil.

„Poslední měsíce byly pro nás všechny velmi klopotné, a to dokonce i pro lidi po psychické stránce dosti vyrovnané. Daleko hůře bylo samozřejmě těm, kdo se již dříve potýkali s různými emočními problémy. Samota, izolace, uzavření doma se citelně dotkly všech sociálních a věkových kategorií. Narušily se sociální vazby, chyběly příležitosti k setkání. Dalším negativním činitelem je hospodářská krize, která zepokojovala a znepokojuje nadále. Lidé si uvědomují, že situace se může ze dne na den změnit, vědí, že nic není jisté. Jak známo, ekonomické potíže a stabilita zaměstnání je v této chvíli jedním z hlavních činitelů, protože odtud povstávají nejen finanční, ale také psychické problémy.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.