Kardinál Hollerich: Pandemie uspíšila proces odkřesťanštění o 10 let

3.9.2020 

Brusel. Jedním z důsledků pandemických restrikcí je oslabení křesťanství v Evropě. Mnozí z těch, kdo v posledních měsících přestali chodit na bohoslužby, se už nevrátí, konstatuje kardinál Jean-Claude Hollerich, předseda Komise biskupských konferencí Evropské Unie (COMECE) v rozhovoru vatikánský deník Osservatore Romano.

Podle kardinála Hollericha pandemie uspíšila proces dechristianizace Evropy o 10 let. Očekává, že se sníží také počet dětí docházejících na katecheze a přípravy ke svátostem. Dodává nicméně, že toho nelituje, neboť se domnívá, že tento proces by nastal i bez uspíšení a ti, kdo odpadli, byli pouze “kulturními katolíky”.

Předseda COMECE nicméně zdůrazňuje, že nadešel čas evangelizace Evropy. Prvním krokem v ní mají být činy, pomoc, kterou slova posléze doprovodí. Lucemburský arcibiskup poukazuje zejména na naléhavou potřebu pomoci v Africe, kterou pandemická krize zbídačila ještě více. Nové situace je třeba využít ke gestům solidarity, musíme tamním lidem pomoci, aby našli ekonomickou rovnováhu a nevysílali do Evropy další běžence, říká lucemburský arcibiskup. V případě Afriky je zapotřebí velký rozvojový plán, na způsob poválečného Marshallova plánu. Tentokrát to však je obtížnější, neboť - jak tvrdí kardinál Hollerich - “Evropa se po válce vrátila ke svým demokratickým systémům a my víme, že v Africe jsou politické systémy, které v některých případech nedovolují rozvoj afrických národů.”

V souvislosti se situací v Evropské Unii kardinál Hollerich vyjádřil naději, že se jí podaří současnou krizi překonat. “Myslím, že na začátku pandemie existovalo skutečné nebezpečí, že se nám nepodaří udržet v novém světovém řádu. Nyní je však vidět, že Evropa koná své úkoly,” řekl kardinál Hollerich. Za sebe uvedl, že jako největší zklamání vnímal některá jednání diktovaná výlučně nacionalismem, jakoby solidarita již neexistovala. Zejména jej zabolelo uzavření německé hranice v okamžiku, na který připadlo 80. výročí okupace Lucemburska, což označil za “nedostatek citu pro dějiny Evropy”.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.