Muslimové požadují katedrálu ve španělské Córdobě

31.8.2020 

Španělsko. Starosta jihošpanělské Córdoby vyzval centrální španělskou vládu, aby bránila tamní katedrálu- mezquitu proti ingerenci cizích států. Sultán Al-Kasimi ze Spojených arabských emirátu totiž požádal o předání katedrály muslimům.

José María Bellido vybídl vládu, aby se zabývala španělskými zájmy a bránila katedrálu - mezquitu před cizími silami, které “diktují, co máme dělat s naším majetkem”. Nedlouho po přeměně istanbulské baziliky Haghia Sophia na mešitu tureckou vládou, vyzval sultán Al-Kasimi k návratu mešity v Córdobě, kterou označil za “dar španělské administrativy, jaký si křesťané nezaslouží, protože je majetkem muslimů”.

Córdobský starosta varoval politiky před neplodnými debatami nad veřejným vlastnictvím svatyně. V zaujímání stanovisek je namístě ostražitost, zejména když se objeví někdo z cizího státu a snaží se zasahovat do místní politiky s tvrzením, že jde o majetek jeho skupiny. “Jako starosta budu naše město hájit a pokud přijde někdo zvenku, aby mluvil o tom, co máme dělat, narazí na zavřené dveře. Doufám, že vláda bude postupovat podobně,” uvedl José María Bellido.

Stavba Córdobské mešity začala v roce 786 na místě starších křesťanských míst kultu, včetně kostela sv. Vincence mučedníka. Muslimští vládci postupně mešitu rozšiřovali až do dnešních 23 tisíc čtverečních metrů, což ji pasovalo na jednu z největších muslimských staveb na světě. Po rekonkvistě byla v roce 1263 přeměněna na katedrálu a v roce 1523 částečně renesančně přestavěna a opatřena kupolí. Od třináctého století byla tedy nepřetržitě v péči katolické církve. V posledních letech rozpoutaly levicové vlády Andalusie debatu nad oprávněností církevního držení katedrály a chtěly budovu zestátnit. Katedrála patří k hlavním turistickým cílům návštěvníků Córdoby. V minulém roce ji navštívily dva miliony lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.