Kristus v trpícím člověku

21.1.2005 

Svět, kterému chybí naděje, naléhavě potřebuje novou evangelizaci a svědectví víry. To řekl Jan Pavel II. při audienci účastníků plenárního zasedání Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví.

?Vaše plenární zasedání probíhá souběžně s dvacetiletým výročím vzniknu Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví, zřízené roku 1985 motu proprio Dolentium Hominum. Je to příhodný okamžik k poděkování Bohu za dobro, které v těchto letech Papežská rada mohla vykonat, ve službě šíření evangelia křesťanské naděje, mezi těmi, kdo trpí a kdo jsou povoláni pečovat o trpící.? - řekl ve svém projevu Svatý otec.

K pastoračním úkolům církve patří zabývat se delikátními otázkami, které se před člověkem vynořují v souvislosti se utrpením, nemocí a smrtí. Odpovídat ně je možné, když budeme čerpat útěchu z víry v Krista, který zemřel a vstal zmrtvých. ? řekl Papež. Roli nemocných v církvi i v rodině máme vnímat skrze přítomnost Krista v každém trpícím člověku. Nemocní mohou obětovat své modlitby a utrpení a spolupracovat tak na spáse lidstva. Církev si má také všímat oblastí, kde navzdory pokroku medicíny chybí nejpotřebnějším léky i základní péče. Týká se to zvláště nakažených AIDS. Právě pro ně byla nedávno ve Vatikánu vytvořena nadace ?Milosrdného Samaritána.? ? připomněl Jan Pavel II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.