Kardinál Brandmüller: Vyhýbat se hermeneutice podezřívání

13.8.2020 

Řím. Emeritní předseda Papežské komise historických věd, německý kardinál Walter Brandmüller, nedávno pronesl přednášku, nazvanou Druhý vatikánský koncil: úskalí interpretace. Věnuje se v ní koncilu z hlediska historie, do níž tato významná církevní událost patří vzhledem k tomu, že se odehrála před více než půlstoletím. Obsáhlá přednáška tohoto církevního historika, kterou přinášíme, končí touto úvahou:

Interpretace Druhého vatikánského koncilu musí probíhat na situačním pozadí dobových změn. Pokoncilní papežové k tomu významně přispěli svými texty, které však nejsou dostatečně brány v úvahu, což by právě v této diskusi bylo zapotřebí. Je dobré pamatovat na pobídku sv. Pavla Timotejovi k všestranné trpělivosti a rozvážnosti (2 Tim 4,2-4). Konfrontace bohužel stále nabývají podob, které obtížně ladí s bratrskou láskou. Měla by však existovat možnost smířit horlivost pro pravdu a správnost s láskou k bližnímu. Zvláště by bylo vhodné vyhýbat se „hermeneutice podezřívání“, která hned v začátku vytýká druhému heretické koncepce.

Zkrátka: Obtíže při interpretaci koncilních textů neplynou pouze z jejich obsahu. Je zapotřebí brát stále více zřetel na způsob, jak o tom mezi sebou diskutujeme.

PLNÉ ZNĚNÍ přednášky je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.