Papež pokřtil dvě děvčátka ze Středoafrické republiky

10.8.2020 

Vatikán. V těchto dnech papež během soukromé bohoslužby v kapli Domu sv. Marty pokřtil dvě holčičky, které byly před měsícem operovány na římské pediatrické nemocnici Bambino Gesu, provozované Svatým stolcem. Úspěšnou operaci oznámila tato nemocnice na svém webu letos začátkem července. Jednalo se o siamská dvojčata, která se narodila, srostlá temeny hlaviček, před dvěma roky 29. června ve Středoafrické republice. Do Říma přijely Ervina a Prefina s maminkou předloni v září. Příprava velmi náročné operace trvala asi rok a proběhla ve třech fázích, z nichž poslední 8. června trvala 18 hodin za účasti 30 osob, lékařů a dalšího odborného personálu.

Zprávu o křtu v kapli Domu sv. Marty zveřejnila včetně fotografie na síti twitter středoafrická politička Antoinette Montaigne. Maminka dvojčátek, Hermina Nzotto napsala papeži Františkovi dopis, ve kterém líčí svůj život. Narodila se a vyrostla v buši asi 100 km od Bangui, hlavního města Středoafrické republiky, kde papež v roce 2015 zahájil Svatý rok Milosrdenství a o rok později zde na jeho podnět otevřela zmíněná pediatrická nemocnice svoji pobočku.

„Křest mých dvou zázračných holčiček Marie a Františky – píše jejich maminka v dopise -  mne utvrzuje v tom, že Bůh je opravdu na straně těch posledních. Pokud budou moci moje dcery patřit mezi ty šťastnější na zemi, to znamená chodit do školy se učit, co neznám já a nyní také toužím vědět, abych mohla číst svým dcerám v Bibli, pak to není Svatá brána, kterou jste v Bangui otevřel a rok poté se zavřela, ale zbudoval jste most k věčnosti, po němž mohou přecházet potřební, jako jsem byla já, a dobří lidé jako ti lékaři, kteří ošetřují moje neoddělitelné oddělené,“ píše maminka, která děkuje především ředitelce nemocnice MUDr. Marielle Enocové a prof. Carlo Efisio Marrasovi, vedoucímu  neurochirurgického týmu, který „zázračně oddělil a resuscitoval“ obě holčičky. „Modlitba – uzavírá svůj list Hermina Nzotto – je to, co může sjednotit národy země. V modlitbě prosím Marii za Vás, ale nemusím o totéž žádat Vaši Svatost, protože, když jste riskoval komáří bodnutí a Středoafrickou revoltu v roce 2015, sám umíte prosit Marii o to, co svět potřebuje.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.