Papež: Užití atomovové energie k válečným cílům je nemorální

6.8.2020 

Vatikán/Japonsko. Papež František v poselství, adresovaném prefektovi hirošimské prefektury Hidehikovi Juzakimu, pozdravil účastníky dnešního vzpomínkového aktu, který se uskutečnil u příležitosti pětasedmdesátého výročí svržení atomové bomby na toto japonské město. Římský  biskup se v listě srdečně obrací zejména k obětem, které bombardování přežily a jimž se v japonštině říká „hibakuša“.

„Dostalo se mi výsady, že jsem mohl osobně přijet do Hirošimy a Nagasaki během své apoštolské cesty v listopadu minulého roku“, píše Svatý otec, „a přemýšlet tam nad zkázou lidského života i majetku, která byla v těchto dvou městech způsobena za oněch strašlivých válečných dní před třemi čtvrtinami století“.

„Vloni jsem do Japonska přijel jako poutník a nadále v nitru chovám touhu lidí naší doby, zvláště těch mladých, kteří žízní po míru a obětují se za něj. Nosím též v srdci volání chudých, kteří jsou vždy prvními oběťmi násilí a konfliktů“, pokračuje římský biskup a naléhá na světové odzbrojení:

„Nikdy nebylo jasnější, že rozvět míru vyžaduje, aby všichni lidé odložili válečné zbraně, jmenovitě ty nejmocnější a nejvíce zkázonosné, totiž jaderné. Opakuji, co jsem prohlásil loni v Hirošimě: Použití atomové energie k válečným cílům je amorální stejně jako je nemorální vlastnění jaderných zbraní!“ (24. listopadu 2019, Mírový památník v Hirošimě).

„Kéž by budoucí generace nadále varoval prorocký hlas hibakuša, těch, kteří přežili Hirošimu a Nagasaki. Jim a všem, kteří se zasazují o smíření, náleží žalmistova slova: „Kvůli svým bratřím a přátelům budu říkat: Pokoj v tobě!“ (Žl 122,8) uzavírá papež František poselství k dnešní japonské připomínce jaderného útoku na Hirošimu, pro jejíž účastníky vyprošuje hojnost Božího požehnání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.