Petrův nástupce vybízí k modlitbě za pracující na moři

4.8.2020 

Vatikán. V roce, kdy si církev připomíná sté výročí námořního apoštolátu a pastorace, papež František v srpnovém evangelizačním úmyslu Apoštolátu modlitby upozorňuje na náročnou situaci pracujících na moři.

Podle informací Evropské agentury pro námořní bezpečnost (EMSA) totiž toto odvětví za minulé desetiletí (2011-2020) vykázalo 745 smrtelných pracovních úrazů a téměř 9000 zraněných. Přitom na rybářství závisí obživa více než tří miliard lidí a přímo či nepřímo mořský rybolov zaměstnává 200 milionů pracujících.

“Život námořníka, rybáře a jejich rodin je velice tvrdý. Někdy jej poznamenává nucená práce a osamocenost v dalekých přístavech. Práci navíc ztěžuje konkurence v rybářském průmyslu a znečištění životního prostředí. Bez pracujících na moři by však mnohé části světa trpěly hladem. Modleme se proto za všechny, kteří pracují a žijí na moři – námořníky, rybáře a jejich rodiny”,

vybízí Svatý otec v srpnovém evangelizačním úmyslu celosvětové sítě modliteb.

Doprovodné videoposelství tentokrát vzniklo ve spolupráci s vatikánským Úřadem pro službu všestrannému lidskému rozvoji, při kterém působí sekce Apoštolátu na moři – Stella Maris. Námořní kaplany povolal do služby papež Pius XI., který v dubnu roku 1922 podepsal první stanovy tohoto apoštolátu. Dále je potvrdil a rozšířil sv. Jan Pavel II. v motu proprio Stella Maris, nazvaného podle jednoho z nejstarších titulů Matky Boží.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.