Papež přijal generálního sekretáře Výboru pro mezilidské bratrství

3.8.2020 

Vatikán. “S radostí jsem se setkal s Jeho Svatostí, papežem Františkem, abych s ním během dvoudenní pracovní návštěvy Vatikánu diskutoval o práci a iniciativách Výboru pro mezilidské bratrství. Byl to dárek k svátku”, informoval na sociální síti Twitter Mohamed Abdelsalam, generální sekretář jmenované instituce.

Egyptský právník připojil fotografii, která jej zachycuje při papežské audienci v závěru minulého týdne, a popsal srdečnou a slavnostní atmosféru setkání. Papež František mu daroval stříbrnou vázu na výraz vděčnosti za to, že se vzdálil z rodinného kruhu právě v době, kdy muslimové slaví svátek oběti, Íd al-adhá, tráví čas se svými blízkými a navštěvují příbuzné. “Zastoupíme zde tvou rodinu”, ujistil hosta Svatý otec, jak Abdelsalam sdělil egyptskému tisku.

Bývalý poradce vrchního imáma Al Azhar a nynější generální sekretář Výboru pro lidské bratrství během schůzky papeže Františka souhrnně informoval o práci za minulý rok. Především zmínil dvě iniciativy: Zajdovu cenu, která se každoročně udílí za podporu mezilidského bratrství a dobra zaměřeného na celé lidstvo, a plán na výstavbu Domu abrahámovské rodiny. Hovořilo se rovněž o globální humanitární strategii pro postkoronavirové období, v němž nelze zanedbat hodnoty bratrství, solidarity a snášenlivého soužití.

Výbor pro mezilidské bratrství, jemuž předsedá předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kard. Miguel Angel Ayuso Guixot, se ustavil loni v srpnu v Domě svaté Marty poté, co o několik měsíců dříve, papež František s imámem al Tajíbem v Abú Dhábí podepsali Společné prohlášení o mezilidském bratrství. Mezi jeho členy náleží náboženští a kulturní představitelé křesťanství, islámu a judaismu, kteří se tímto dokumentem inspirují a chtějí ve světě podporovat ideály míru a vzájemné úcty. Výbor se poprvé setkal vloni 11. září v Domě svaté Marty. Letos v květnu se v třináctijazyčném poselství obrátil k “bratrům ve víře a lidství” s výzvou ke společné modlitbě a postu v čase pandemie.

foto: Muhammad Abd al-Salam (první zleva) s kard. Guixotem (první zprava) v OSN 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.