Soudce Borsellino a svátost smíření

20.7.2020 

Itálie. Sicilské Palermo si v neděli připomnělo dvacáté osmé výročí teroristicko-mafiózního atentátu, při němž 19. července 1992 zahynul státní zástupce Paolo Borsellino, jedna z nejvýraznějších postav boje s italským organizovaným zločinem, a pět členů jeho ochranky, včetně jedné ženy, první policistky v takové funkci, která zemřela ve službě.

“Víme, že Paolo Borsellino byl věřící a praktikující katolík, který čerpal z víry, sycené svátostmi a Božím slovem”, připomenul při nedělní vzpomínkové bohoslužbě v palermské katedrále arcibiskup Corrado Lorefice, citovaný agenturou SIR. “Biblická četba motivovala jeho úsilí o legalitu a spravedlnost i jeho statečný a inteligentní zápas s mafií”, dodal palermský arcibiskup, “a ze vztahu k Bohu pramenilo jeho chápání dějin, dosud sténajících bolestí, i konečného smyslu života”.

Na ryzí Borsellinovu víru vzpomíná rovněž jeho přítel a kolega, Antonino Caponnetto, který založil sdružení státních zástupců pro boj s organizovanou kriminalitou. “Po Falconeho smrti věděl, že bude další na řadě. Ve čtvrtek před nedělním atentátem se dozvěděl, že výbušnina (nechvalně proslulý československý semtex) už dorazila do Palerma. Jeho první krok spočíval v tom, že zavolal svému zpovědníkovi a požádal ho, aby za ním přišel do úřadu. »Ihned mne přijď vyzpovídat a podat mi přijímání. Potřebuji, abych byl v každé chvíli připraven na velký krok«”, evokuje Borsellinův kolega onen telefonát.

Atentát z palermské ulice d´Amelio nikdy nebyl dostatečně objasněn. Ačkoli byli dopadeni jeho vykonavatelé z řad sicilské mafie, zadavatelé z tehdejších italských politických špiček a tajných služeb již většinou zemřeli, aniž by se za tento zločin museli zodpovídat. I z toho důvodu v neděli palermský arcibiskup vyzval ke zveřejnění celé pravdy o Borsellinově úmrtí: “Příkrov, kterým byla zahalena pravda o smrti mnoha spravedlivých, včetně Paola Borsellina, může a musí být stržen. Učiňme to ještě dnes, a nikoli zítra! Jakákoli mafiózní moc a logika se staví proti evangeliu, ovšem rovněž zanedbání služby, kterou jsme povinováni prokázat pravdě, je protievangelní”, kázal arcibiskup Lorefice.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.