Pchjongjang se zasvětí Panně Marii Fatimské

14.7.2020 

Soul. Diecéze Pchjongjang v hlavním městě Korejské lidově demokratické republiky se zasvětí Matce Boží z Fatimy, oznámil arcibiskup jihokorejského Soulu, kard. Andrew Yeom Soo-jung. Jak sdělila nadace Kirche in Not, tímto ohlášením vyvrcholila eucharistie v soulské katedrále, při níž se věřící modlili za smíření korejského národa u příležitosti sedmdesátého výročí vypuknutí války na Korejském poloostrově.

V poslední době opět vzrůstá napětí v této oblasti, a proto soulský arcibiskup při vzpomínkové bohoslužbě vyzýval k míru a harmonii na Korejském poloostrově. Zároveň svěřil Božímu milosrdenství zhruba tři miliony obětí korejské války, která začala 25. června 1950, a poukázal na dramatický osud četných uprchlíků, rozdělených rodin a křesťanů pronásledovaných severokorejským režimem.

Uprchlíci ze Severní Koreje totiž dosvědčují, že křesťané odhalení režimem jsou podrobováni mučení a mnozí z nich končí na nucených pracích v táborech, které jsou prvořadě určeny pro politické odpůrce. Papežská nadace Kirche in Not odhaduje, že v severokorejských lágrech může být internováno 50-70 tisíc křesťanů, což by odpovídalo asi polovině všech vězňů.

Katolická církev sází na mírový proces na Korejském poloostrově, na jehož znamení se v Jižní Koreji od prosince loňského roku až do letošního listopadu denně slouží mše svatá za mír.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.