Socha apoštola Arménie na fasádě Svatopetrské baziliky

19.1.2005 

Před zahájením generální audience Jan Pavel II. požehnal novou sochu v jedné z nik fasády Svatopetrské baziliky. Představuje sv. Řehoře Osvětitele.

Tento apoštol Arménů roku 301 obrátil na křesťanství tamního krále. Narodil se kolem roku 250, zázrakem přežil bratrovražedný boj o moc ve své rodině a jeho chůva jej vychovala v křesťanské víře. V dospělosti odmítl obětovat modlám na rozkaz krále Tridata. Byl za to uvězněn a mučen, ale nakonec osvobozen samotným králem, který mezitím onemocněl. Ve chvíli, když Řehoř vyšel na svobodu, král se uzdravil a přijal jeho víru. Relikviářem s pravou paží sv. Řehoře Osvětitele je v Arménii žehnán nový Katholikos.

Socha sv. Řehoře Osvětitele byla umístěna na pravou boční fasádu vatikánské baziliky, při tzv. Via delle Fondamenta, Ulici základů. Na objednávku Arménské koleje v Římě ji provedl v bílém carrarském mramoru arménský sochař Kazan Khatechik. Sv. Řehoř v patriarším rouchu drží v pravici arménský kříž provedený v bronzu a v levé ruce Evangeliář zdobený symboly čtyř evangelistů.

Posvěcení sochy předcházela liturgie v Bazilice sv. Petra, které předsedal katolický patriarcha arménské Cylicie, Nerses Bedros XIX., v doprovodu zástupců římské kurie a arménského apoštolského arcibiskupa Vídně, jako představitel Katholika Karenina II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.