Patriarcha Kyrill: Hagia Sophia stojí v počátcích naší víry

7.7.2020 

Moskva. Patriarcha ruské pravoslavné církve rázně vystoupil proti pokusům o změnu chrámu Hagia Sophia na mešitu. V dnes zveřejněném prohlášení je označil za “útok na celou křesťanskou civilizaci”. Moskevský patriarcha poukázal na úzké spojení této svatyně s počátky křesťanství na Kyjevské Rusi.

O osudu hlavního křesťanského chrámu Konstantinopole stále ještě nepadl definitivní verdikt. Prezident Erdogan se netají se záměrem změnit jej na mešitu. Záležitost v této chvíli posuzuje nejvyšší administrativní soud, který má vynést rozhodnutí do 15. července.

Hagia Sophia vybudovaná v 6. století císařem Justiniánem byla po tisíc let největším křesťanským chrámem světa a hlavní svatyní východního křesťanstva. Po dobytí Konstantinopole Turky v roce 1453 byla přeměněna na mešitu, kterou zůstala téměř půl tisíciletí, než ji v roce 1934 Mustafa Kemal Atatürk v rámci své vize sekulárního státu změnil na muzeum. 

Patriarcha Kyrill připomíná, že dějiny křesťanství na Rusi jsou s tímto chrámem bezprostředně spojeny. Právě pod vlivem svých vyslanců líčících jeho nádheru rozhodl kníže Vladimír o křtu Rusi. Proto zůstává pro každého pravoslavného Rusa velkou křesťanskou svatyní. Po věky byla také hlavním zdrojem inspirace v utváření ruské spirituality.

Moskevský patriarcha vyjadřuje znepokojení nad postuláty některých tureckých politiků, kteří zpochybňují aktuální, muzeální charakter chrámu, představujícího “jednu z největších památek křesťanské kultury”. Varuje, že “ruský národ se smutkem a pobouřením zareaguje na jakýkoli pokus o degradaci nebo pošlapávání tisíciletého duchovního dědictví konstantinopolské církve”. Zároveň však mluví o naději, že Turecká vláda prokáže rozvahu a zachová neutrální status Hagia Sophia, což “napomůže rozvoji vzájemných vztahů mezi ruským a tureckým národem a přispěje k posílení míru a mezináboženské shody”.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.