Na svatojakubskou cestu se vracejí poutníci

3.7.2020 

Španělsko. Od 1. července se mohou vrátit poutníci na nejpopulárnější poutní trasu, cestu ke hrobu sv. Jakuba do španělské Compostely. Kromě obtíží cesty se však budou muset popasovat také s epidemickými pravidly zavedenými v souvislosti s koronavirem.

Jakkoli to může znít úsměvně, zejména těm, kdo svatojakubskou cestu prošli, mezi vyžadovanými pravidly najdeme zachování odstupů, povinnost roušek v uzavřených prostorách a dezinfekce rukou a batohů před vstupem do nocleháren. Poutníci si mají nést láhev na vodu a příbory, které nejsou k jednorázovému užití a lze je důkladně umýt. Oproti tomu prakticky vyznívá varování, že prozatím bude otevřena jen polovina poutních útulků a ve většině případů v nich nebudou funkční jídelny.

Hovoří arcibiskup Paolo Giulietti, zodpovídající donedávna za Bratrstvo sv. Jakuba v Perugi, který do Santiaga sám několikrát putoval:

“Nikdy dříve nebyla cesta sv. Jakuba úplně zavřená, třebaže v době válek a nákazy bývala zaváděna některá omezení. Podle mě však měsíce uzavření mohly naopak do budoucna podpořit poutě, jako místa hledání odpovědí na otázky, které nám život klade. Myslím, že v postpandemické situaci se paradoxně na cestu do Santiaga vydá víc poutníků a jejich motivace budou velmi různé, nejen striktně náboženské. Ta cesta v sobě nese hledání. Pro mne byla Svatojakubská cesta skutečnou školou putování. Mohu říci, že právě na této cestě jsem objevil jeho smysl. Je to, řekl bych, “poutní univerzita”, která nám zároveň pomáhá objevit, co je to cesta víry, uskutečňovaná v životě každý den, navzdory mnoha omezením.”

 

Říká arcibiskup z italské Luccy Paolo Giulietti. Jen v loňském roce prošlo Svatojakubskou cestou do Santiaga de Compostela více než 350 tisíc poutníků ze stovky zemí světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.