Policie brutálně zavraždila dva indické křesťany

2.7.2020 

Indie. Za “nepřijatelné barbarské násilí” označila Indická biskupská konference bestiální policejní vraždu dvou křesťanů ve státě Tamil Nadu. Došlo k ní poté, co otec a syn byli zatčeni kvůli prodloužení otvírací doby svého obchodu, čímž překročili restrikce spojené s koronavirovou pandemií.

Rodina Jayaraje a jeho syna Fenixe vypověděla, že již během zatčení se policie chovala mimořádně agresivně. Na policejní stanici byli oba muži mučeni a teprve po třech dnech odvezeni v agónii do nemocnice, kde po několika hodinách zemřeli. Nejvyšší soud státu Tamil Nadu zahájil vyšetřování a dotyčným policistům byl pozastaven výkon služby. Kvůli transparentnosti šetření byla kauza postoupena federálnímu soudu. Předmětem vyšetřování je také postoj vězeňského prokurátora a lékaře, kteří pomlácené muže neodeslali do nemocnice a vyjádřili souhlas s jejich zadržením.

Kauzy dvou k smrti utlučených protestantů se ujal jezuitský advokát o. Sahaya Philomin Raj. Pobouření nad činem vyjádřilo mnoho křesťanských organizací a sdružení v celé Indii. Do ulic vyšli také demonstranti protestující proti rostoucí policejní brutalitě a její beztrestnosti. Manifestanti požadují spravedlivý a transparentní proces a exemplární potrestání viníků. 

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.