Arcibiskup Schick k ukončení mandátu zvláštního zmocněnce EU pro svobodu vyznání: Jde o zásadní téma

2.7.2020 

Německo. Evropská komise musí “zaujmout v této věci jasný postoj a nadále si klást péči o náboženskou svobodu za prioritu, rovněž na institucionální úrovni” - komentuje arcibiskup Ludwig Schick, vedoucí v německém episkopátu Komisi pro světovou církev, rozhodnutí Evropské komise neobnovit mandát zvláštního zmocněnce Evropské unie pro náboženskou svobodu. Tuto funkci, ustanovenou v roce 2016, zastával slovenský politik Ján Figeĺ a zanikla automaticky s ukončením mandátu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera 30. listopadu minulého roku.

Arcibiskup Schick zdůrazňuje, že právo na svobodu vyznání je v současné době ohrožováno a omezováno v mnoha zemích světa a úřad zvláštního zmocněnce zdůrazňoval úsilí Evropské unie v oblasti ochrany náboženské svobody. Vedle praktických výhod vysílala signál, nakolik závažná je otázka náboženském svobody v celém světě, konstatuje bamberský arcibiskup. Připomíná dále, že církve v Německu a v Evropě se po mnoho let zasazují o svobodu vyznání a svědomí na základě úcty k důstojnosti každé lidské bytosti a zároveň tak přispívají k potlačování veškerých forem náboženského a protináboženského fanatismu, dodává arcibiskup Schick a vyjadřuje přesvědčení, že právě tímto způsobem se posiluje rovněž sociální mír na celém světě.

Na závěr bamberský arcibiskup oznamuje svůj úmysl oslovit Evropskou komisi a členy Evropského parlamentu s žádostí, aby zachování funkce zvláštního zmocněnce EU pro svobodu vyznání podpořili.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.