160 rabínů na návštěvě u Jana Pavla II.

18.1.2005 

Deklarace II. vatikánského koncilu Nostra aetate přinesla velký rozvoj katolické-židovského dialogu. Její význam připomněl Jan Pavel II. při setkání se skupinou 160-ti rabínů ze Spojených Států, Izraele a z několika dalších zemí. Právě na letošní rok připadá 40. výročí tohoto koncilového dokumentu o vztahu církve k nekřesťanským náboženstvím:

?Ať se oslava tohoto výročí stane příležitostí nové angažovanosti, k lepšímu porozumění a spolupráci, abychom sloužili společně budování světa, který bude stále více založen na úctě k Božímu obrazu v každé lidské bytosti.? - řekl svým hostům Jan Pavel II. a při závěrečném přání Božího požehnání položil zvláštní důraz na dar pokoje.

Příjezd doposud největší skupiny rabínů na návštěvu do Vatikánu zorganizovala newyorkská nadace ?Pave the Way? ? ?Připravte cestu?. Ve jménu účastníků promluvil její předseda Gary Krupp. Vyjmenoval řadu událostí dosvědčující historický přínos Jana Pavla II. k smíření křesťanů a židů. A dodal:

?Jsme skupinou lidí reprezentujících celé spektrum judaismu. Přijeli jsme, abychom Vám předali slova požehnání a díků od milionů našich souvěrců... Modlím se za židy, křesťany a muslimy, kteří jsou Abrahámovými dětmi, aby co nejdříve společně pozvedli hlas proti těm, kdo urážejí Boha nesmyslnými akty teroru a násilí v Jeho svatém jménu.? - řekl předseda nadace "Pave the Way".

V závěru audience se rabíni společně pomodlili za Papeže a požehnali mu slavnostní formulí z 6. kapitoly knihy Numeri.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.