Kontemplativní sestry z Grandchamp napsaly texty k ekumenickému týdnu modliteb

24.6.2020 

Vatikán/Švýcarsko. Papežská rada pro podporu jednoty křesťanů a Ekumenická rada církví zveřejnily biblická rozjímání k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů. Tentokrát je sepsaly sestry z kontemplativního ekumenického společenství ve švýcarském Grandchamp, které žijí podle pravidel komunity Taizé.

Toto ženské řeholní společenství zvolilo za téma příští ekumenické modlitby verše z Janova evangelia: “Zůstávejte ve mně a ponesete mnoho ovoce” (15,5-9). Komunita, kterou tvoří asi padesát sester z různých zemí a křesťanských církví, sdělila, že na textech pracovala několik měsíců a přeje si, aby “přiváděly na cestu modlitby, která vydá ovoce smíření a solidarity”. Samo společenství v Grandchamp se ve třicátých letech minulého století zrodilo z bolestné zkušenosti rozdělení křesťanů. Jako cíl si proto stanovilo přiblížení k druhému tím, že se přiblížím Bohu.

Týden modliteb za jednotu křesťanů se celosvětově koná ve dvou termínech – od 18. do 25. ledna na severní polokouli, a mezi Nanebevstoupením Páně a Letnicemi v jižních zemích světa. Podklady k budoucímu ročníku jsou dostupné v hlavních jazycích na webu Papežské rady pro jednotu křesťanů.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.