Klíčový vatikánský post pro italského finančního experta

15.6.2020 

Vatikán. Italský finanční odborník Fabio Gasperini obsadí druhé místo ve správě vatikánského majetku. Papež František dnes jmenoval finančního auditora s pětadvacetiletou praxí sekretářem Správy majetku Apoštolského stolce (APSA).

Gasperini, ročník 1961, vystudoval ekonomii a dosud pracoval jako finanční poradce a auditor v předních bankovních a pojišťovacích společnostech. V současnosti předsedá správní radě poradenské společnosti Ernst&Young, kde odpovídá za bankovnictví a kapitálové trhy v Evropě a na Blízkém východě.

V rámci vatikánské majetkové správy se tak vůbec poprvé dostává laik na druhou manažerskou pozici. Fabio Gasperini nahradí v APSE mons. Maura Rivellu. Správu majetku Apoštolského stolce založil roku 1967 papež Pavel VI. Tato instituce zajišťuje finanční chod římské kurie a spravuje nemovitosti Svatého stolce, čímž ji lze přirovnat k jakési vatikánské centrální bance. V jejím čele stojí kard. Calcagno a finanční kontrolu zajišťuje Ekonomický sekretariát, nově založený papežem Františkem a vedený jezuitou Juanem Guerrerem.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.