Francouzští biskupové dnes svěří svou zemi Bohu

8.6.2020 

Francie. V pařížské bazilice Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Montmartru svěřují dnes francouzští biskupové Bohu svou vlast. Na programu je adorace a ve 22 hodin večer eucharistie. Prezídium episkopátu se bude modlit za oběti pandemie, za ty, kdo jsou pohrouženi ve smutku, ale děkují Bohu také za milosti získané v tomto období. 

Od listopadu minulého roku probíhá v bazilice na Montmartru jubilejní rok. Neorománská dominanta vévodící severní části francouzského hlavního města, byla vybudována jako votum, z vděčnosti za ušetření Paříže během pruské války v roce 1870. K vysvěcení chrámu došlo po I. světové válce, v roce 1919.

Ode dneška do středy probíhá jarní plenární zasedání francouzského episkopátu. Netypické je nejen tím, že probíhá on line. Jak si všímají pozorovatelé, poprvé v dějinách francouzské církve není mezi úřadujícími biskupy ani jeden kardinál. Hlavním tématem zasedání je sdílení zkušeností z času pandemie. Jak poznamenává předseda episkopátu, minulé měsíce lze chápat jako jisté varování. Zjistili jsme, že se dá žít jinak, říká arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort.

“Když v Bibli, v posvátných dějinách, Bůh varuje nebo dokonce trestá, vždy je to spojeno s příslibem, ukazujícím, že jiný způsob života je možný, že člověk může žít jinak. Nemáme být vězni jakéhosi mechanismu, který nás stále více vtahuje do frenetického životního rytmu, do stále horečnatějších činností bez chvíle oddechu, reflexe, většího ponoru do života. Epidemie je v jistém smyslu varováním, ale to nucené uzavření, se svými obtížnými i pozitivními stránkami, je zároveň příslibem jiného života. Zdá se mi, že mnoho lidí to zakusilo. Objevili jsme nakonec, že můžeme zůstat doma s ostatními, bez velkých problémů. Dokonce dospívající zjistili, že mohou být se svými rodiči a že to nemusí být tak nezajímavé. Ukázalo se, že je možné žít bez frenetického rytmu, kterého bylo někdy už trochu příliš,” říká remešský arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort, stojící v čele Francouzské biskupské konference.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.