Připravujme již nyní postpandemickou budoucnost, řekl papež argentinské velvyslankyni

28.5.2020 

Vatikán. První žena afrického (konkrétně kapverdského) původu bude zastupovat Argentinu v diplomatických vztazích se Svatým stolcem. Nová velvyslankyně Maria Fernanda Silva předala Svatému otci a rodákovi pověřovací listiny ve chvíli, kdy jejich vlasti opětovně hrozí insolvence.

“Papež byl velice rád, že do tohoto úřadu jmenovali ženu, a to mne potěšilo”, svěřila se argentinská diplomatka po papežské audienci tiskové agentuře Telam. Římský biskup zahájil audienci společnou modlitbou s novou ambasadorkou a diplomatickým doprovodem a poté se odebral k soukromému hovoru se slovy: “Nyní spolu půjdeme uspořádat svět”.

Maria Fernanda Silva papeže informovala o to, jak Argentina zvládá probíhající pandemii. Hovořilo se také o pracovní skupině, kterou papež ustavil při Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, s cílem připravovat se na post-koronavirovou budoucnost. “Papež zdůraznil, že již nyní máme pracovat na tom, co nastane po pandemii, abychom tak budoucnost nevystavili čemukoli, co se může přihodit”.

V souvislosti s nedělním pátým výročím publikace encykliky Laudato si´(Pochválen buď) nová argentinská velvyslankyně u Svatého stolce vyzdvihuje celistvost papežova pohledu, kterou tento dokument obsahuje, a dodává: “Bergoglio je jediný světový lídr, který dokáže lidi zaujmout, nehledě na jejich náboženské přesvědčení”.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.