Kardinál Hollerich: Zpočátku Evropa absentovala, bez spolupráce se však zničí

28.5.2020 

Brusel. “Na začátku byla Evropa zcela nepřítomná. Jednotlivé státy myslely samy na sebe a zavíraly hranice. Obraz Evropy tím hodně utrpěl. Četl jsem v tisku komentář, který se mne dotkl: v severských zemích jsme se dívali na umírání Italů, aniž bychom nějak zasáhli. Měli jsme naopak od počátku zapotřebí evropské empatie, protože netrpěli jen Italové, Španělé či Francouzi, ale naši bratři a sestry”.

Kard. Jean-Claude Hollerich, SI, arcibiskup Lucemburku a předseda Komise episkopátů Evropské unie (Comece) nešetří poměrně tvrdými slovy, když se v rozhovoru pro La Croix, uskutečněném ve spolupráci s nizozemským katolickým deníkem Nederlands Dagblad, zamýšlí nad vztahem Evropské unie k zemím, ve kterých se nejvíce projevila koronavirová nákaza. Lucemburský kardinál hodnotí pozitivně hodnotí podpůrný Recovery fund, jak jej navrhla Francie a Německo. “Tento solidární nástroj se ubírá správným směrem”, komentuje a dodává: “Všechny země, byť jednají z národního egoismu, by měly pochopit, že jednota je v jejich vlastním zájmu. Bez spolupráce nejprve zničí měnovou unii a poté celou Evropskou unii!”

Nynější krize ukázala, že je třeba pokročit v procesu integrace, jinak se Evropa zhroutí, soudí předseda evropských biskupů. “Nejde o to, vše »komunitarizovat«”, upozorňuje kardinál Hollerich, nýbrž “patřičně reagovat na krizi”. Lucemburský jezuita poté v rozhovoru pro katolické deníky varuje: “Tato pohroma nebude poslední, i vzhledem k tomu, že nynější krize je nicotná v porovnání s tím, co státy čeká v důsledku klimatických změn”. A co se týče migrantů, upřesňuje: “Když nějaká společnost prochází hlubokou změnou, vyvstává nereálný strach a hledají se viníci: migranti, příslušníci jiných náboženství a podobně. Pokud se ovšem političtí či náboženští představitelé chytí do této léčky, je to od nich nezodpovědné”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.