Papež: Utvářejme kulturu života, která by hájila důstojnost všech lidí

28.5.2020 

Velká Británie. Papež František se obrátil k biskupům Spojeného království v poselství u příležitosti Dne pro život. Žádá je o modlitbu za všechny lidi, kteří podporují hodnotu a důstojnost každého lidského života, a vyslovuje přání, aby současná situace ve zdravotnictví vyústila v prosazení takové kultury života, která by dbala na obhajobu všech Božích dětí, počínaje těmi nejzranitelnějšími.

“Zvol život” – tak zní téma letošního Dne pro život, každoroční iniciativy Biskupské konference Anglie a Wallesu (CBCEW) ve spolupráci se skotskými a irskými biskupy, jejímž cílem je upozornit veřejné mínění na britských ostrovech na “význam a hodnotu lidského života v každé jeho fázi a za všech okolností”. Den pro život se měl slavit 31.5. ve Skotsku, 21.6. v Anglii a 7.10. v Irsku, avšak kvůli koronaviru se tato data pravděpodobně změní.

Papež František v listě zdůrazňuje, že téma “Choose Life” je skutečně příhodné v roce, kdy si připomínáme pětadvacet let od zveřejnění encykliky Evangelium Vitae, v níž sv. Jan Pavel II. vyzdvihl cenu a nedotknutelnost lidského života. V poselství adresovaném mons. Johnu Sherringtonovi, zodpovědnému za komisi prolife biskupské konference, papež prosí o modlitbu za rodiny, doprovolníky a zdravotníky, kteří “často hrdinsky” pečují o pacienty nakažené koronavirem, a za všechny, kteří i za této pandemie nadále pracují na zachování životní hodnoty a důstojnosti, jež Bůh vložil do každé lidské bytosti. Papežské poselství se uzavírá přáním, aby současná sanitární krize vedla k morálnímu imperativu budovat takovou kulturu života, jež by dbala na ochranu a podporu všestranného blahobytu všech Božích dětí, počínaje těmi nejvíce zranitelnými.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.