Bezprecedentní výzva představitelů monoteistických náboženství

14.1.2005 

Představitelé tří monoteistických náboženství: křesťanství, židovství a islámu ve Spojených Státech společně vyzvali prezidenta George Bushe k nové mírové iniciativě na Blízkém východě. Po volbě nové palestinské vlády a spolu s plány na stažení Izraelských vojsk z okupovaných území se má výrazněji projevit také role Spojených Států ? píší náboženství představitelé.

Podobná koalice křesťanů, židů a muslimů nemá obdoby. ?Přestavuje silný morální hlas v klíčově věci a v klíčovém okamžiku? ? uvedl kardinál William Keeler z Baltimore. Pod prohlášení se podepsalo 35 představitelů náboženských komunit z 12-ti měst.

Ve výzvě žádají prezidenta, aby jmenoval zvláštního vyslance, který by se věnoval výhradně otázkám Blízkého Východu. Spolu s Evropskou Unií, Ruskou Federací a generálním sekretářem OSN by měl vyvíjet tlak na to, aby se uskutečňoval mírový plán, podepsaný Palestinci a Izraelem v červnu roku 2003. Plán nazývaná ?Road Map? ztroskotal na tom, že se obě strany začaly obviňovat z nedodržování jeho podmínek.

Americký vyslanec by měl jednat o kalendáři konkrétních kroků s představiteli Palestinské autonomie a Izraelského státu. Jeho úkolem by bylo také podporovat mezinárodní hospodářskou pomoc, která by umožnila palestinské vládě zajistit bezpečnost, humanitární pomoc a základní sociální zabezpečení Palestinců. Po nedělní volbě Mahmúda Abbáse prezidentem Palestinské autonomie, rabín David Saperstein, stojící v čele Institutu náboženské činnosti reformovaného judaismu, uvedl, že přišel pravý čas na obnovení mírového jednání na Blízkém Východě. ?Jestli nevyužijeme tento okamžik, nemusí se opakovat.? ? uvedl. Kromě představitelů katolických, židovských a muslimských komunit jsou mezi signatáři otevřené výzvy k prezidentu Bushovi také představitelé presbyteriánů a řecké pravoslavné církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.