Kardinál Schotte byl mužem pokoje

14.1.2005 

Ve Svatopetrské bazilice dnes proběhly pohřební obřady belgického kardinála Jana Pietra Schotteho. Zemřel v 77 letech, v pondělí 10. prosince. Obřadům předsedal Jan Pavel II., hlavním celebrantem byl kardinál Ratzinger.

?Byl člověkem pokoje. Pokoj představoval jednu z hlavních hodnot jeho dlouhé a intenzívní služby všeobecné církvi a zvláště Svatému Stolci. S hlubokým přesvědčením, že křesťan má přinášet svědectví pokoje, si zvolil za biskupské heslo slova: Parare viam Domino pacis ? Připravovat cestu Pánu pokoje. Můžeme v tom zahlédnout souvislost se svatým Janem Křtitelem, patronem kongregace Neposkvrněného srdce P. Marie, do které patřil. Úkolem Jana Křtitele bylo totiž připravovat cestu Pánu. Kardinál Schotte připojil k Pánovu jménu výraznou zmínku o pokoji. Chtěl tak zřejmě zdůraznit, že jedině skrze přijetí Krista a jeho evangelia lze dojít k pravému pokoji.?

Kardinál Schotte byl téměř 20 let generálním sekretářem Synodu biskupů. Předtím pracoval na Státním sekretariátu a v tehdejší Papežské komisi ? dnes Radě ? Iustitia et Pax. Pohřben byl na římském hřbitově Campo Verano.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.