Po osmašedesáti dnech zpřístupněna bazilika sv. Petra

18.5.2020 

Vatikán. Po dezinfekci, které se o minulém víkendu podrobily baziliky sv. Petra, sv. Pavla za hradbami a sv. Jana na Lateránu, jsou dnes připraveny k přijetí prvních poutníků po více než dvouměsíčním uzavření. Ranní mše u hrobu sv. Jana Pavla II., kterou celebroval Svatý otec spolu s kardinály Angelem Comastrim a Konradem Krajewskim a mons. Pierem Marinim a Janem Romerem Pawlowskim, se účastnilo zhruba třicet věřících, uvedla agentura SIR.

Na celé území Itálie se dnes navrátily bohoslužby za účasti lidu. “Nejedná se o pouhé zpřístupnění sakrálních budov, které, de facto, nikdy nebyly uzavřeny k osobní modlitbě”, komentuje předseda Italské biskupské konference, kard. Gualtiero Bassetti, “nýbrž o návrat do společenství a rodiny, v níž, slovy sv. Pavla, tvoříme jediné tělo”.

“Kvůli zdraví duše i těla” nabádá předseda italských biskupů k ohleduplnosti vůči ostatním. “Nošení roušek a omezení fyzických kontaktů lze vykládat rovněž symbolicky jako výzvu k umocnění pohledu. Jistě jste si všimli, že Svatý otec při ranních mších nepřestal vyzývat k pozdravení pokoje, přičemž sám vysvětlil, že pokoj lze předat též úsměvem či laskavým, dobrotivým pohledem”, připomíná předseda italských biskupů.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.