Boží přikázání nám nejsou dána jako zrcadlo našich ubohostí

17.5.2020 

Vatikán. Z knihovny Apoštolského paláce se papež František obrátil v přímém přenosu k věřícím pravidelnou polední promluvou. Komentoval evangelium šesté neděle velikonoční (Jan 14, 15-21) a svoji promluvu zakončil:

Vzhledem ke zkušenosti pochybení a hříchu, kterou všichni máme, nám Duch svatý pomáhá, abychom nepodlehli, a umožňuje nám plně chápat a žít smysl Ježíšových slov: »Jestliže mě milujete, budete zachovávat má přikázání« (v.15). Přikázání nám nejsou dána jako určitý druh zrcadla, ve kterém vidíme odraz svých ubohostí a svých nedůsledností. Nikoli, k tomu nejsou. Boží Slovo je nám dáno jako Slovo života, které proměňuje, obnovuje, nesoudí proto, aby zavrhovalo, nýbrž uzdravuje a má za účel odpuštění. Takové je Boží milosrdenství. Slovo je světlo našich kroků. A to vše je dílo Ducha svatého! On je Boží Dar, Bůh sám, který nám pomáhá být svobodnými lidmi, kteří chtějí a umějí milovat a pochopili, že život je posláním zvěstovat divy, jež uskutečňuje Pán v každém, kdo Mu důvěřuje.

Panna Maria, která je vzorem církve, dovede naslouchat Božímu Slovu a přijímat dar Ducha svatého, ať nám pomáhá, abychom prožívali evangelium radostně a uvědomovali si, že nás nese Duch svatý, božský oheň, který zahřívá srdce a osvěcuje naše kroky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Potom papež František připomněl zítřejší sté výročí narození Karola Wojtyly.

„Na zítřek připadá 100. výročí narození svatého Jana Pavla II. ve Wadovicích, v Polsku. Vzpomínáme na něho s velkou náklonností a obrovskou vděčností. Zítra ráno budu v 7h sloužit mši svatou, která bude přenášena do celého světa, u oltáře, kde spočívají jeho ostatky. Kéž  se z nebe nadále přimlouvá za Boží lid a mír ve světě.“

Poté Petrův nástupce obrátil pozornost k situaci, která vznikla v církvi, po vyhlášení pandemie:

„V některých zemích opět začaly bohoslužby za účasti lidu, v jiných se tato možnost zvažuje. V Itálii bude možné sloužit mši svatou spolu s lidem od zítřka. Sdílím radost komunit, které se mohou konečně sejít k liturgickému slavení. Je to znamení naděje a dar pro celou společnost.

V měsíci květnu se v mnoha farnostech tradičně konají první svatá přijímání. Je zřejmé, že  kvůli pandemii byla tato slavnost víry odložena. Proto bych rád projevil vřelé sympatie dětem, které měly poprvé přijmout eucharistii. Nejdražší, prožívejte tento čas jako příležitost k lepší přípravě: modlitbou, četbou katechismu, hlubším poznáním Ježíše, růstem v prokazování dobra a službou druhým.“

Po společné velikonoční mariánské modlitbě Regina caeli papež všem požehnal. Nejprve v přímém přenosu a mlčky pak z okna nad Svatopetrským náměstím.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.