Den židovsko-křesťanského dialogu v Itálii

13.1.2005 

?V tomto historickém okamžiku poznamenaném násilím, válkou a terorismem, Židé a křesťané nacházejí v Božím slově společný zdroj inspirace.? To jsou slova společné reflexe vrchního rabína židovské obce v Miláně, Giuseppe Larase, a biskupa z Terni-Narni-Amelia, Vincenza Pagliy, který je předsedou Biskupské komise pro ekumenismus a dialog. Text zveřejněný u příležitosti 16. dne za rozvoj dialogu mezi katolíky a židy má nadpis ?Milovat budeš Pána, svého Boha, celým svým srdcem a bližního, jako sám sebe.?

Prohlášení se hlásí k výsledkům plenárního zasedání Spojeného mezinárodního výboru katolíků a židů, které proběhlo 8. července loňského roku, pod názvem ?Tzedeq e Tzedaqah ? Spravedlnost a láska?.

Den židovsko-křesťanského dialogu se v Itálii bude slavit 17. ledna. V jakém stádiu je, jsme se zeptali emeritního milánského arcibiskupa, kardinála Carlo Maria Martiniho, který si za svůj nový domov zvolil Jeruzalém:

?Zdá se mi, že se v dialogu značně postoupilo. Už sám fakt, že existuje jemu vyhrazený den, to dokládá. Katolické komunity stále častěji vedou dialog s židovskými, všude na místech, kde jsou. V Jeruzalémě jsem svědkem mnoha společných rozhovorů mezi židy, křesťany a muslimy. Zažíváme řadu gest dobré vůle a vzájemné pozornosti, i když bohužel nedosáhnou na úroveň veřejného mínění, takže nemají ani náležitý ohlas v politice. Jsou tu ale dobré předpoklady pro skutečný dialog a ten jistě přinese positivní výsledky. Velmi v to doufáme!?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.