Koronavirus zasáhl Amazonii - a mýcení pralesa se ztrojnásobilo

14.5.2020 

Brazílie. O Brazílii se mluví jako o latinskoamerické zemi nejvíce zasažené novým koronavirem. Podle oficiálních statistik se od začátku epidemie v této zemi s 210 miliony obyvatel nakazilo 190 tisíc lidí a přes 13 tisíc zemřelo.Nákaza se překvapivě nejvíce rozšířila v Amazonii, zejména na periferiích měst Manaus a Belém, a zaznamenána byla také v některých indiánských komunitách. Právě v brazilském státě Pará, který je vstupní branou do Amazonie, působí přes šedesát let misionář otec Gianni Mometti. Třiaosmdesátiletý rodák z italské Bresci pracuje na projektu nazvaném “Nový Mojžíš”, zaměřeném na pěstování rýže a chov zvířat:

“Rodiny chovatelů a rolníků, které se podílejí na našem projektu, žijí mimo velká centra, daleko od ohnisek nákazy, takže mezi nimi žádný případ nemáme. Virus tedy ještě nezaútočil tak silně jako v hlavních městech Belém a zejména v Manaus. Tam jsou vážným problémem periferie, aglomerace lidí bez lékařské péče.  Je to katastrofa a bude nutné zasáhnout pro záchranu toho, co jezachránitelné. Myslím ale, že přicházíme příliš pozdě. Počet mrtvých v Manaus je vyšší než počet mrtvých z deseti zemí Jižní Ameriky, situace tam je tedy velmi vážná. U nás v Belému se mluví o 4 tisících nakažených a 400 mrtvých, což je situace ještě kontrolovatelná,” podotýká italský misionář. 

Otec Mometti zároveň konstatuje, že spolu s pandemií se aktivovaly všechny destruktivní síly ničící amazonský prales:

“Bohužel zločinci ničící amazonský prales využívají této pandemie a nasadily všechny své síly, protože prales je nyní bez kontroly. Všechny policejní složky musejí kontrolovat města. V minulých týdnech docházelo k odlesňování ve velkém. Za letošní březen a duben zničili o 290% pralesa více než za stejné období v roce 2019. Naše vláda v deklaraci o 14 bodech dala jasně najevo, že cílem je snížit tyto zločinné intervence ničící Amazonii na nulu. Nyní je ale zaměstnaná kalamitou Covid-19 a za první cíl si klade ochranu života svých občanů.”

Říká italský misionář z Belému, otec Gianni Mometti. Jak dodává, vážné následky budou mít také restrikce mající zamezit šíření nákazy. “Zastavit všechno v takovém hospodářství jako je naše, znamená vstoupit do krize po všech stránkách,” konstatuje a poukazuje k roli místních charit a farních hnutí, které se snaží přinášet rodinám pomoc.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.