Pandemie poznamená katolické instituce a charitu

12.5.2020 

Itálie. Důsledky pandemie tvrdě zasáhnou italské katolické instituce. Situace katolických škol je tragická, říká prefekt Kongregace pro katolickou výchovu kardinál Versaldi. Restrikce a preventivní opatření se citelně dotknou také řeholních domů poskytujících ubytování, a potažmo zbaví mnoha příjmů charity a díla provozovaná řeholními společnostmi ve třetím světě. Ztráty se odhadují na 5 milionů euro denně.

Podle průzkumu provedeného v minulých dnech portálem ospitalitareligiosa.it ze čtyř tisíc poutnických domů a hostelů provozovaných náboženskými společnostmi otevře jen polovina. Sanitární nároky a omezení však významně sníží ubytovací kapacity a provoz se bude pohybovat na hraně udržitelnosti. Nejméně stovka domů už ohlásila definitivní konec činnosti.

Nejdramatičtější však zůstává problém katolických škol, kterým vláda opakovaně odmítá jakoukoli pomoc pro čas krize. Jak připomíná prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, v jiných zemích, jako je Francie nebo Velká Británie, stát církevní školství podporuje přinejmenším pokrýváním učitelských platů. V Itálii jde o “čistě ideologický problém”, a proto je tak obtížné řešit ho na politické platformě, říká kardinál Giuseppe Versaldi:

“Situace katolických škol je dramatická či spíše tragická. Víme, že obtížná situace není jen ve školství. Totéž lze říci o obchodu nebo průmyslu. Tam také hrozí mnoha podnikům likvidace. V tomto případě však jde o mladé lidi, o jejich vzdělávání, o budoucnost naší společnosti.  Proto je to tolik důležité. Ti, na nichž spočívá nesnadný úkol vládnout v těchto těžkých časech, se tím musejí zabývat. Je čas překonat v Itálii ideologické bariéry, kvůli nimiž se na katolické školy pohlíží jako na čistě privátní věc. Přitom jsou to přece veřejně prospěšné instituce. A pokud budou zavřeny katolické školy, stát nemá zázemí, aby zajistil takto způsobené nedostatky. Přijde také o miliardy euro, které se mu nyní daří ušetřit, díky tomu, že neplatí za vzdělávání v těchto školách. V tomto případě tedy nejde o státní pomoc pro soukromý sektor, nýbrž pomoc pro veřejnou činnost a to na velmi vysoké úrovni.” 

 Říká prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, kardinál Versaldi. Katolické školy mají v Itálii téměř 900 tisíc žáků a studentů. Pokud je stát nepodpoří, 300 tisíc žáků zůstane v září bez školy a 40 tisíc lidí přijde o práci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.