Zemřel kardinál Renato Corti

12.5.2020 

Itálie. Ve věku 84 let dnes poblíž Milána zemřel kardinál Renato Corti. Byl emeritním biskupem piemontské diecéze Novara. Papež František mu udělil kardinálský titul při konzistoři v roce 2016, o rok předtím mons. Corti připravil rozjímání k velkopáteční křížové cestě v římském Koloseu.

V letech 2005-2015 byl biskup Corti místopředsedou Italské biskupské konference. Jako ceněný kazatel vedl v postní době 2005 duchovní cvičení římské kurie – poslední za účasti Jana Pavla II. Byl to hluboce duchovní člověk, žák kardinála Martiniho, pro kterého pracoval jako generální vikář v Miláně a z jehož rukou přijal biskupské svěcení (1981). Za biskupské heslo si zvolil tentýž výrok jako pozdější světec, kard. John Henry Newman: “Cor ad cor loquitur”. Jako novarský biskup se mons. Corti mimo jiné zasadil o beatifikaci Antonia Rosminiho.

Když se dozvěděl o kardinálském jmenování, uvedl pro mikrofony Vatikánského rozhlasu: “Měli bychom pohlížet na mučedníky, protože oni jsou vzorem, který nám pomáhá pochopit, co skutečně znamená život podle evangelia”.

„Bratr, který sloužil Pánu Ježíši a církvi s příkladnou oddaností a jemností duše“. Těmito slovy vzpomíná papež František na zesnulého kardinála v kondolenčním telegramu a pokračuje: „S vděčností myslím na jeho intenzivní duchovní a pastorační službu, kterou vykonával bez oddechu a v níž vydával sám sebe pro evangelium“. Petrův nástupce poté připomíná Cortiho různé církevní úřady – od formace kněží a seminaristů v rodné milánské arcidiecézi v úřadu generálního vikáře po dlouholetou biskupskou službu v novarské církvi, kterou prokazoval jako mírný a moudrý pastýř. „Vzpomínám rovněž na jeho ryzí lásku k misii a velkoudušnou kazatelskou službu“, uzavírá papež František soustrastný telegram k úmrtí kardinála Renata Cortiho.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.