Misijní biskup: Koronavirus je jen jedním z mnoha problémů

11.5.2020 

Středoafrická republika. Lidé u nás umírají na jiné epidemie než koronavirus. Na pandemickou situaci ale připraveni nejsme, říká polský misijní biskup Miroslaw Gucwa, který žije přes třicet let ve Středoafrické republice. Země se potýká s ozbrojenými útoky povstalců, hlubokou společenskou krizí, epidemiemi malárie a spalniček. Od poloviny března zavedla vláda také koronavirová opatření.

Počet nakažených je nízký, ale pomalu narůstá, říká pro Vatikánský rozhlas biskup Gucwa. Nakažených je kolem stovky a zatím nebyla hlášena žádná úmrtí s touto diagnózou. Nicméně vláda zavedla preventivní opatření již v březnu. Začalo se zavřením všech škol a omezením počtu účastníků náboženských ořadů na 15 lidí. Zavřely také bary, restaurace, noční kluby, hranice a letiště. Redukována byla městská i meziměstská doprava. Otevřené zůstaly obchody, trhy, firmy i úřady. Závazné je pouze mytí rukou před vstupem do těchto míst. Vláda zavedla rovněž povinné vyšetření pro určité skupiny obyvatel, které jsou podle ní nejvíce vystaveny nákaze (zdravotníci, přepravci a prostitutky).

“Vláda a zdravotní služba apelují na dodržování hygienických záda, mytí rukou a dodržování odstupu. Spoléhají na to, že se virus nerozšíří. V opačném případě by situace mohla být velmi náročná. Zdravotní zařízení jsou vybavena jen chabě a nejsou připravena na pandemii,” říká biskup Miroslaw Gucwa z diecéze Bouar na západě Středoafrické republiky.

“V našem regionu umírají lidé z jiného důvodu než na koronavirus. Nejčastěji kvůli malárii a dalším nemocem. Už několik měsíců tu máme epidemii spalniček, v některých lokalitách je velmi silná. Umřelo na ni již více než 100 dětí. Lékaři, kteří pracují ve zdravotních střediscích a nemocnicích, ale i humanitární organizace, pracují na dvou frontách, bojují proti koronaviru a už delší čas proti spalničkám. Zprávy přicházející z venku lidi děsí, ale přijímají je v podstatě s klidem, s velkou rezervou a snaží se ve větší či menší míře dodržovat restrikce nařízené vládou nebo zdravotními organizacemi.”

Říká pro Vatikánský rozhlas misijní biskup ze Středoafrické republiky Miroslaw Gucwa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.