Caritas Internationalis: Důsledky pandemie zabijí víc lidí než Covid-19

11.5.2020 

Řím. Ekonomické důsledky pandemie jsou a budou daleko smrtonosnější než její zdravotní dopad, zejména v nejchudších oblastech světa. Upozorňuje na to papežská nadace Caritas Internationalis. Bez okamžité pomoci, zabijí důsledky pandemie víc lidí než ona sama. Smrt hlady ohrožuje 230 milionů lidí, dvakrát víc než doposud.

“Tak jako svět spojil strach z koronaviru, musí jej spojit také solidarita,” vybízí organizace sdružující katolické charity ve 163 zemích světa. Caritas Internationalis připomíná, že nejohroženější  jsou obyvatelé chudých zemí a těch, v nichž probíhají vojenské konflikty. Opakuje apel papeže Františka na zrušení mezinárodních sankcí proti Sýrii, Iráku, Libyi, Venezuele či Jemenu. Sankce znemožňují dopravu léků, sanitární potřeb a další nejnaléhavější pomoci pro obyvatelstvo. “V této situaci musíme být sjednoceni v solidaritě. Nesmějí tu být omezení znemožňující přinášení pomoci potřebným,” říká pro Vatikánský rozhlas Marta Petrosillo z Caritas Internationalis a zdůrazňuje, že současná tendence směřuje přímo k hluboké humanitární krizi:

“Caritas Internationalis se obává, že evropské země a Spojené státy, které jsou největšími dárci, omezí nyní svou podporu a zaměří se výlučně na krizové situace uvnitř svých hranic. Navzdory vlastním těžkostem však nesmíme zapomínat na nejchudší země (…). Při pohledu na bolestné následky koronaviru v našich zemích, pomysleme například na Nigérii nebo Pákistán, kde lidé nemají žádné zásoby a žijí ze dne na den, celé rodiny jsou odkázány například na každodenní prodej na trhu. Poslední dva měsíce nucené izolace zdvojnásobily na světě počet lidí, kterým hrozí smrt hlady.”

Globální kampaň boje s pandemií zahájila Caritas Internationalis informační akcí a dodáváním dezinfekčních prostředků a roušek. Koordinuje také dodávky potravin a léků. V mnoha oblastech světa totiž lidé porušují zásady lockdown s tím, že je “lepší riskovat smrt s koronavirem než zemřít hlady”. Mezinárodní síť katolických charit patří také do zvláštní komise ustanovené papežem Františkem pro boj s následky pandemie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.