Jan Pavel II. pochválil magistrát za podporu nových farností

13.1.2005 

Jan Pavel II. přijal představitele kraje Lazio a města Říma. Na tradiční výměnu blahopřání na počátku nového roku přišli prezident regionu, Francesco Storace, římský starosta Walter Veltroni a prezident kraje hlavního města, Enrico Gasbarra se svými poradci a spolupracovníky.

Papež ve své promluvě vyjádřil potěšení ze schválení nového statutu kraje Lazio. Nový dokument otevřeně zakotvuje primát lidské osoby a hodnoty života. Zdůrazňuje také roli Říma jako centra katolické víry, zaručuje právo na studium a svobodnou volbu v oblasti vzdělání. Za další ?důvod ke spokojenosti? označil Jan Pavel II. podpis protokolu o dohodě mezi římským vikariátem, městem a krajem, o stavbě nových farních komplexů na římských předměstích. Vedle řady sociálních aktivit se počítá také se spoluprací církve a magistrátu a krajské správy na kulturních akcích, které aktualizují umělecké, historické a duchovní dědictví.

Mezi problémy, které si v Římě a kraji Lazio zaslouží větší pozornost, Papež jmenoval nedostatek bytů pro mladé, ekonomicky nezajištěné rodiny, dále závislost mladých lidí na drogách a dopravní situaci ve městě.

V komentáři pro náš rozhlas římský starosta Walter Veltroni po skončení audience vyjádřil potěšení, že papež ocenil práci na zvýšení počtu farností ve městě. Podle Veltroniho jde magistrátu o to, aby každá čtvrť byla i farností a mohla rozvíjet víru obyvatel a poskytovat místo k setkání celé komunity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.